MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gurup konuşmasında aniden 26 Ağustos’ta erken seçim çağrısı ile başlayan süreçte çok acele ve sıkıştırılmış bir takvim ile seçim sathına girildi ve erken seçimlere bir ayın kaldığı şu günlere geliniverdi.

Adaleti ve Kalkınmayı öncelik yapan Ak Parti, kuruluşu ile birlikte, atalarımızın danışma TOY’larını, Osmanlı’nın Divan’ı Hümayun’unu, lidere Sadakatı örnek alıp, halkın içinde olmayı, nabzını tutmayı, Cumhuru (halkı) öncelik edinmeyi ana prensip edindi. Bu prensipler milyonlarca insanda öyle bir karşılık gördü ki adeta bağrına bastı.

Bakın tarihe, Türk Devletlerine, Osmanlı’ya, ne zaman TOY ve Divan üyeleri sen ben kavgasına tutuşmuş, o makamlar maharetsiz ellerden oluşmuş, işte o zaman Ülkede ve Yönetimlerde zafiyetler oluşmuş.

21 Mayıs’ta Ak Parti’nin Karabük milletvekili adaylarının kesinleşmesinin ardından iki gündür bir tartışmadır gidiyor. Bireysel manada kendilerine göre artıları olan 34 aday adayından 3 tanesi listede yer buldu. İşte tartışmada tam bu noktada oluştu.

Tabanın nabzını en geniş manada tutan, yerel dinamiklere önem veren, istişareleri, temayülleri iyi çalıştıran, en doğru kararı vermeye azami gayret gösteren, hatta nabzı daha iyi tutabilmek için bölge koordinatörlükleri oluşturan Ak Parti, bu kez sanki Karabük’te çuvalladı.

Ak Parti’nin tartışılmaz isimlerinden Mehmet Ali Şahin’in Karabük’te koyduğu çıta öyle bir ölçü olmuştu ki, oluşacak milletvekili listelerinde de bu çıtaya yakın bir beklenti oluştu. Safranbolu’sunu, Eskipazar’ını, Yenice’sini kucaklayan, hizmetleri maksimum alabilecek, bir telefon ile devletin her kademesine ulaşıp söz dinletebilecek, bir liste beklenirken, bir anda dengeleri alt üst eden, hem parti tabanını, hem seçmeni şaşkına çeviren, “YERSEN” listesi seçmenin önüne konuluverdi.

Nerede temayül sonuçları, nerede anket sonuçları, nerede il ilçe yönetimlerinin tavsiye ve görüşleri!

Neden alt komisyonlar, üst komisyonlar kuruldu?

Parti’nin Karabük’teki Genel Başkan vekili olan, İl Başkanı İsmail Altınöz, şok ve şaşkınlıktan sıyrılıp, bir yandan oluşan tablodan partisini en az zarar ile çıkartmaya çalışırken, bir yandan da tabanına sadakati anlatmaya çalışıyor.

Duyuyoruz bazı kentlerde de var bu tür sıkıntılar, Karabük’e has değil. Peki listelere son kararı veren Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne giden kısa listeleri kimler hazırladı?

Bakıyoruz listelere, eski vekillerden oluşan koordinatörlerin ve başkan yardımcılarının birçoğu birer birer listelerde hem de seçilecek sıralarda kendilerine yer bulmuşlar. Mesela bölge koordinatörü Kırşehir eski milletvekili Hacı Turan Ankara 3. Bölgeden seçilebilecek yer olan 5. Sıradan aday. Samsun bölge koordinatörü eski vekil Cumhur Ünal Karabük birinci sıradan aday…

Sözün özü bu denklemi yorumlamak öyle zor ki, sadakat ve biat bir yanda, liyakat ve istişare beklentisi diğer yanda.

İçerisinin gönlünün söyledikleri bir yanda, dilinin söyledikleri diğer yanda.

Ak Parti’yi zor bir sınav bekliyor. Hem de 2002 den bu yana en zor sınav.

Bir yanda ekonominin durumu, bir yanda dış güçlerin tazyikli baskısı.

Bir yanda Ortadoğu da oynanan oyunlar, bir yanda ülkenin bekası.

Bir yanda Reis sevgisi, bir yanda liste kızgınlığı.

Zor sınav bekliyor Ak Parti’yi zor, Yer mi, Yemez mi? 24 Haziran akşamı hep birlikte göreceğiz.