Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin, Karabük’ün çevre kirliliği konusunda yaptığı çıkışı hız kesmeden devam ediyor.

Başkan Vergili yaptığı açıklama da belediye tarafından encümen kararı ile yaptırım geçtiklerini belirterek şöyle konuştu;

"Geçen hafta yapmış olduğumuz proses sularından almış olduğumuz numune testleri elimize geldi. Numune testlerinde yapılan analizdeki incelemelere göre hemen hemen yüzlerce kat daha fazla istenmeyen maddelerden bu suyu bizim kanalizasyonlarımıza bırakmaktalar. Arıtmamızdan başlayıp Filyos’a kadar da bu zehirli maddeleri yaymaktadırlar. Bu konu da aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu ve yine aynı şekilde Orman ve Su İşleri’nin konusu olduğu halde bugüne kadar hiç birisi bakanlık tarafından incelenmemiş, adeta da göz yumulmaktadır. Şu an da biz belediyemizdeki almış olduğumuz encümen kararı ile yaptırım geçtik. Su bağlantısını kanalizasyonlarımızdan ayırarak mühürledik. Bilmiyorum bu suları şimdi nasıl kullanacaklar. Bu fabrika kendi iç arıtmasını yaparak böyle bir suyu hiçbir zaman kanalizasyon bırakmamaları gerekiyordu. Bu tamamen çevre sağlığını tehdit eden ve kasti yapılmış bir olaydır. Tüm Marzinc yöneticilerini, bu işle ilgili sorumlu olan diğer ilgili kişilerin bana göre cezalandırılması gerekir. Para cezalandırılması gerekir. Ve bununla ilgili savcılıkların harekete geçmesi ve çevre sağlığı açısından gerekli tedbirleri almalarını buradan kendilerine bildirmiş oluyorum. Bizim yapmış olduğumuz şu an da birinci etapta bu su bağlantısını kanalizasyonlarımızdan kesmekti kestik. Ayrıca bu konuda hakkında bir diğer verebileceğim bilgi; fabrikayı defalarca ikaz ettik. Bunlarla ilgili gerekli suç duyurularını bulunacağımızı söylememize rağmen bu konuları hiç ilgi alanları içerisinde dahi tutmamaktadırlar. Konuyla ilgili de hiçbir gelişme sağlamamaktadırlar. Bakanlığın böyle bir fabrikayı 6 ay içerinde düzenleme vermesi kadar sakıncalı bir olay yoktur. Geçmiş olduğumuz yıllarda zaten bu tahribatları yaptı. Tahribatların yapılmaması için bir an evvel bu fabrikanın üretimlerinin durdurulması, gerekli iyileştirme işlemlerinin yapılması ve daha sonra çalışmasına izin verilmesini temenni ederiz." ifadelerini kullandı.

" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen>