Karabük Defterdarı Osman Koçaş 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bazı kanunlarda ve bir kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun 27 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

7020 sayılı yeniden yapılandırma kanunuyla ilgili vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını ve borçların taksitler halinde ödenebileceğini açıkladı.

Vatandaşlar yeni yapılandırma kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek ve 31 mart tarihinden önce ki gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergilerin de bu kanuna göre ödenebilecek.

Yeni yapılandırma kanunun kesinleşmiş borç ödeme kolaylığı getireceğini belirterek şu maddeleri açıkladı.

Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında yani 3 de 2 oranında azalacak, Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen silinecek.

Kanundan yararlanan vatandaşlar yıllık %16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık % 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek.

Usulsüzlük, özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapıyoruz. Yarısı tahsil edilip yarısından vazgeçiyoruz.

Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor.

Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün.

Taksitlere, buğu uygulanan faizin çok altında bir katsayı uyguluyor.

Yapılandırma devam ettiği sürece;

Borcu yoktur belgesi alınabilecek.

Araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.

Önce ki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar, yeni yapılandırma kanunu kapsamına alınmamıştır. Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaş, 1 Temmuz 2016- 31 mart 2017 aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan yararlanabilecek.

Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek.

Yurtkur üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırı k ödenebilecek.

Başvuru ve ödemeler

Yeni yapılandırma kanunu olan 7020 sayılı kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurması şart. Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki bulunmadığından süresinin uzatılmasının mümkün olmadığı söylendi.

Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ay da bir ödenecek.

Peşin veya taksitlerin ilk ödeme günü 31 Temmuz 2017 pazartesi bitimine kadar yapılması gerekiyor. Sürenin uzamasının söz konusu olmadığı belirtildi.

Peşin ödemeler teşvik ediliyor

Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödemesini teşvik etmek için, ödemeler peşin yapıldığı taktir de kanun hükümlerinde göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %50 oranında indirim yapılacak.

Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli.

Hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk iki taksiti ödemeyenler kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak.