Gümrük Yönetmeliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliğinde yapılan önemli değişiklikler deprem etkisi yarattı. Sektördeki firmalar dava yoluna hazırlanıyor.

Resmi Gazete’nin 7 ekim tarihli sayısında yayımlanan Gümrük  Yönetmeliği ve Yetkili Gümrük Müşavirliği Tebliği ile mevcut sistemde ciddi değişikliklere gidildi.

İŞTE YAPILAN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

  • 65 yaş sınırı getirildi. Yapılan değişikliklere göre, Gümrük Antrepolarının denetimi de dahil devletin gümrük işlemleri ile ilgili bir çok görevinin yıllar önce devredilerek görevlendirilen Yetkili Gümrük Müşavirleri artık 65 yaşından büyük olamayacak. Yani 65 yaşın üstündeki Gümrük Müşavirleri artık Yetkili Gümrük Müşavirliği yapamayacak.
  • Okul şartı getirildi. Yeni değişikliklere göre Yetkili Gümrük Müşaviri olabilmek için lisans mezunu olmak yetmiyor. Sadece lisans düzeyinde eğitim veren hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden birisinin mezunu olma zorunluluğu getirildi. Böylece halen Yetkili Gümrük Müşavirliği yapanlardan bu bölümler harici okullardan lisans düzeyinde mezuniyeti olanların yılbaşı itibariyle yetkileri geri alınacak.
  • Yetkili Gümrük Müşavirlerinin 5 olan özel antrepoya bakabilme sınırı 2 o k değiştirildi. Daha önceden 2 olan Genel Antrepo sınırlaması ile bundan sonra bir Gümrük Müşaviri toplamda 2 genel ve 2 özel antrepoya bakabilecek.
  • Bölge sınırlaması getirildi. Mevcut haliyle Yetkili Gümrük Müşavirleri Türkiye’nin her yerinde işlem yapabiliyordu. Şimdi yapılan yeni düzenlemeye göre sadece bağlı oldukları Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki antrepo bakabilecekler. Ancak bu düzenlemenin Gümrük Müşavirleri derneği baz alınması şeklinde yeni bir düzenleme yapılabileceği konuşuluyor.
  • Ortaklık yapısı değiştirildi. Mevcut haliyle herhangi bir hisse oranında Yetkili Gümrük Müşavirlik Şirketlerine ortak olunabiliyordu. Yeni haliyle artık en az hisse oranı %20 o k düzenlendi.
  • Müşavir Yardımcısı zorunluluğu. Mevcut haliyle Yetkili Gümrük Müşavirleri’nin işlem yaptıkları antrepolarda, adlarına stajer statüsündeki personelde kaşelerini kullanıp imza atabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile ancak Gümrük Müşavir Yardımcıları imza atabilecek. Yetkili Gümrük Müşavirlik firmaları stajer statüsünde personel çalıştırabilecek ancak bu personel mevcut uygulamadaki gibi imza atamayacak.

Öne çıkan temel değişiklikler bunlar olmakla birlikte bir çok köklü değişikliklere gidildi. Edindiğimiz bilgilere göre, Yılsonu itibariyle yürürlüğe girecek bu değişiklikler sonrası Ankara’da sadece 11 kişinin İstanbul’da ise 70 civarındaki kişinin yeni şartları taşıyabileceği ve çok sayıda Yetkili Gümrük Müşavirliği Yetkisinin iptal olacağı belirtiliyor. Yetkisi iptal ile karşı karşıya olan bazı Yetkili Gümrük Müşavirlerinin dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Durum Karabük’te en çok Kardemir’i etkileyecek.