Kardemir Demir Yolu ile limana bağlandı

İhracat ve ithalat yapan firmaların en büyük maliyetlerinden birisi olan taşıma maliyeti Kardemir için de hala problem olmaya devam ederken, Eren Limanı ile Çatalağzı boşaltma rampası arasına yaptığı demiryolu ara bağlantı hattıyla birlikte maliyetler biraz daha aşağı inecek.

3 Milyon ton sıvı çelik üretimi hedefine hızla ilerleyen ve Dünya Devleri arasına girme yolunda olan Kardemir’in limana uzaklığı nedeniyle en önemli maliyetlerinden birisi de taşıma maliyetleri oluyor. Bu maliyetlerden birisi de Çatalağzı ile Eren limanı arasındaki yaklaşık 5 km lik karayolu taşıması oluşturuyordu. Bu 5 km lik ara demiryolu bağlantısının tamamlanması ile birlikte şimdi taşıma maliyetleri bir miktar daha aşağı inmiş oldu.

Öte yandan özellikle karayolu taşıması sırasında meydana gelen bazı sıkıntılar da kendiliğinden sona ermiş oldu.

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş, yurtdışından tedarik ettiği ve üretime girdiği malzemelerini taşıyan gemilerin tahliye işlemini gerçekleştiren Eren Limanı’na yapılan demiryolu hattı ile 1,5 Milyon ton yük taşıdı.

Demir cevheri, palet, koklaşabilir kömür, kök kömürü vb. malzemeleri taşımak için Kardemir’in Eren Limanı’na demiryolu İltisak hattı (ara bağlantı) bağlanmasına yönelik çalışmaları uzun süredir sürüyordu.

Eren Enerji – Kardemir ve TCDD’nin ortak yürüttüğü demiryolu hattı projesi geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanıp, Kardemir demiryolu ile limana bağlandı. TCDD, Eren ve Kardemir yetkililerinin de katıldığı test çalışmalarının başarıyla tamamlandığı öğrenildi.

1,5 MİLYON TON  DEMİRYOLU İLE TAŞINDI

Edinilen bilgilere göre; Kardemir, 2015 yılında limandan 34 gemiden yaklaşık 2,5 milyon ton tahliye yaptı. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Liman - TCDD Çatalağzı Rampa arası 5 km karayolu taşıması yapıldıktan sonra demiryolu ile Kardemir’e taşındı.

BİRÇOK SIKINTI ÇÖZÜME KAVUŞTU

Ayrıca İltisak hattı bağlantısı bazı problemleri de önlüyor. Çalışmalar neticesinde Liman-Çatalağzı TCDD rampası arasında yapılan karayolu taşımasının ve rampada yapılan yükleme operasyonun mahalle içinde olmasının yarattığı olumsuzluklar, zorluklar ve şikâyetler önlenmeye başlandı.

Bu bağlantı ile liman stok sahalarının hızlı boşaltılması da sağlanırken, gemilerin demirde uzun bekleme süreleri de önlendi.

Gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte Limandan - Kardemir’e taşınan yük miktarının da artacağı öğrenildi.

DARISI FİLYOS LİMANINA

Öte yandan adım atıldı, tamam, imzalar atıldı, çalışmalar başlıyor şeklindeki bilgiler ile gündemdeki yerini koruyan Filyos Limanı’nın bir an önce tamamlanması son derece önemli. Zira zaman zaman Eren Holding’in kendi mallarının gelmesi nedeniyle, Kardemir’e kargo getiren gemilerin açıkta beklemesi, Eren Holding’in liman ücretlerini özel sektör mantığı ile istediği gibi ayarlaması da Kardemir açısından ekstra maliyetler oluşturmakta. Filyos Limanının bir an önce tamamlanarak, demiryolu bağlantısının da yapılması ile birlikte global piyasalarda Kardemir’in rekabet gücü biraz daha artmış olacak. 

DEMİRYOLU TAŞIMA MALİYETLERİNE DESTEK ŞART

Diğer taraftan Avrupa Kömür Çelik Birliği anlaşması başta olmak üzere bazı ulus rası anlaşmalar nedeniyle demir çelik sektöründe teşvik uygulaması yapılamaz olmakla birlikte hükümetin Devlet Demir Yolları kanalıyla yaptığı taşıma ücretlerinde Kardemir konusunda ciddi bir çalışma yapması Kardemir'in kendi ayakları üzerinde çok daha rahat durabilmesi ve rekabet ortamında güçlü olabilmesi için son derece gerekli. Sektördeki bazı yetkililer TCDD'nin kömür ve cevher taşımalarında kırılacak eşya tarifesi uygulaması yaptıkları belirtilirken, bu tarifenin değiştirilerek ton başı taşımaların çok daha aşağı çekilmesi bekleniyor.