Geçtiğimiz günlerde Safranbolu’da incelemelerde bulunan Karabük Valisi Mehmet Aktaş, gezisi sırasında tarihi caminin kapısında yazan ‘Yıllık iznimi kullandığım için cami ibate kapalıdır” yazısını görünce tepki göstermişti. 

Vali Aktaş, binanın yanındaki Kalealtı bölgesindeki gezisi sırasında Eski Cami'nin kapısında asılı olan, 'Yıllık iznimi kullandığım için cami ibadete kapalıdır' yazısını gördü. Bu yazı karşısında sinirlenen ve korumalarına yazıyı kaldırtan Vali Aktaş, "Böyle bir şey olabilir mi, Allah'ın evi kapalı tutulur mu? Arayın müftüyü imam gelinceye kadar namazları kendisi kıldırsın. Bizzat takipçisi olacağım" demişti.

Karabük Müftüsü Halil Bektaş'ta, Safranbolu İlçe Müftülüğüne tahkikat başlatılması için talimat verdiklerini söyleyerek, “Hiçbir camimiz ibadete kapalı tutulmaz. Yıllık izne ayrılan cami imam Cemil Başak’ın yerine mutlaka ilçe müftülüğü tarafından görevlendirme yapılır. Burada bir aksaklık olduğu ortaya çıkıyor. Hiçbir cami görevlimiz, 'Ben izine gittiğim için camiyi kapatıyorum' deme hakkına sahip değil." diyerek tahkikat başlattığı açıklamasını yapmıştı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ'DEN TOKAT GİBİ SÖZLER

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez; "Camiler, namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir. Camiler, Allah'ın evleridir. Bizim Diyanet o k camilerin kapısına kilit vurma hakkımız olamaz, olmamalıdır. Camiler, 24 saat açık olmalıdır. Gece yarısında dahi bir kardeşimiz bir mabedin önünden geçerken içine girip Rabbine yönelme hakkına sahip olduğunun farkında olmalıdır. Onun için son yıllarda en çok üzerinde durduğumuz hususlardan bir tanesi, camilerimizin açık bulundurulması. Caminin, din gönüllüsünün mesai saati yoktur. Cami, devlet dairesi değildir, cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evi 24 saat her kardeşimize kapısını açık tutmak durumundadır." dedi.

SAFRANBOLU MÜFTÜSÜ DEĞİŞİR MI?

Karabük Valisi Mehmet Aktaş'ın sert tepkisi'nin ardından Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş'ında tahkikat başlatması ile birlikte Safranbolu Müftüsü Hasan Güneş'in değişip değişmeyeceği merak konusu oldu.

Öte yandan kapıları izin nedeniyle kilitlenmiş cami haberinin ulusal ve yerel medya ile birlikte Karabük Derin Haber sitemizde de yayınlanmasının ardından görüşlerini ifade eden bazı vatandaşlar, müftü Güneş'in personel politikası ile ilgilide bazı tepki çeken uygulamalarından yakındılar. Safranbolu Müftüsü Hasan Güneş ile ilgili Karabük Valiliğine verilmiş bazı şikayet dilekçeleri olduğu şeklinde bilgiler olduğuda ifade ediliyor.