Haber&Fotoğraf: Alparslan ERMİŞ
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük İl Müdürlüğü’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya; Karabük İl Müdürü Mustafa Aynacı ve AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar da katılım gösterdi. Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük’te yapımı bir türlü tamamlanamayan Katı Atık Tesisi çalışmalarına açıklık getirdi.
Proje için yeni bir yer arayışına girdiklerini belirten Ceylan, şuan ki yerin heyelan tehlikesi altında olduğu vurguladı. Önlemlerin alınabileceğini ancak maliyet artışı yaşadıklarını söyleyen Ceylan, “Şuanda 6 Milyon 250 bin lira, uzmanların verdiği bilgilere göre ise bu rakam 5-6 kat artıyor. İlk rakam göre 30 Milyonun üzerinde bir maliyet çıkıyor. Tabii 6 Milyonluk bir yatırımı 30 Milyona yapabilecek devletin de doğrusu harcayacak parası yok. Bakanlık o k kararlıyız, gerekli desteği vereceğiz ve Karabük’te Katı Atık Bertaraf Tesisini en kısa sürede yapacağız” dedi.

“SAHİBİ DEĞİL, DESTEKÇİSİYİZ”
5-6 yıldır yapımı bir türlü tamamlanmayan Katı Atık Tesisi ile ilgili ‘Bazı tıkanmalar yaşamıyor değiliz” diyen Ceylan, “KARÇEV’in bu yatırımı 2010 yılında başladı. Valiliğimizin başkanlığında tüm belediyelerimizin de ortak olduğu Karabük Çevre Hizmetleri Birliği bu yatırımı yapıyor. Bu işin sahibi KARÇEV. Bakanlık o k biz bu işin finansman kısmındayız. Finans yardımı yapıyoruz. Biz işin bu yönündeyiz, sahibi değiliz. Aşağıkızılcaören de orman arazisinde bir yer tespit edilmiş ve ÇEVKA diye bir firma ihaleyi almış. Zaman içinde, 13 kilometrelik bir yer, geçen hafta bizde gittik ve gördük. Yüklenici firma orada inşaat da başlanmış. Buraya da bakanlığımız tarafından 1 Milyon 200 TL’de destek yapılmış durumda. Ama bu süreç içinde KARÇEV ile yüklenici firma, bir anlaşmazlığa girmiş. Orada yaşanan bazı heyelan sebebi ve projeye itiraz nedeniyle sonuç o k bu ihale fes edilmiş. ÇEVKA’da yargıya gitmiş. Yargıda da idare yerel mahkemede kaybetmiş. Şimdi konu Yargıtay da görüşülüyor. Kasım ayına gün verilmiş durumda, karar verilecek” şeklinde konuştu.

“BU YER SIKINTILI”
Mahkeme süreci devam ederken, vakit kaybı yaşandığını ifade eden Ceylan, “Biz arkadaşlarımızla irtibattayız. ‘Ne yapalım, mahkeme bittikten sonra burada devam edecek miyiz, etmeyecek miyiz’ şeklinde bir değerlendirmeden sonra, 18 Ağustos’ta Ankara’dan iki defa uzman ekip gönderdik. İncelemelerde bulunan heyet, bize bir rapor hazırladı. Uzmanlar bize bu yerin heyelan konusunda sıkıntılı olduğunu söylüyor. Raporu gördükten sonra bizde görelim dedim. Sonuçta devlet buraya bu kadar para harcamış, ihalesi yapılmış, uğraşmışız, ÇED raporu verilmiş. Geçen haftalarda yine bir teknik heyetle, bir kez de biz baktık. Gördük ki bu yer sıkıntılı bir yer. Bu yerde yapılamaz mı? Yapılabilir belki ama bu sefer maliyetler çok artıyor. Şuanda 6 Milyon 250 bin lira, uzmanların verdiği bilgilere göre ise bu rakam 5-6 kat artıyor. İlk rakam göre 30 Milyonun üzerinde bir maliyet çıkıyor. Tabii 6 Milyonluk bir yatırımı 30 Milyona yapabilecek devletin de doğrusu harcayacak parası yok. Bakanlık o k kararlıyız, gerekli desteği vereceğiz ve Karabük’te Katı Atık Bertaraf Tesisini en kısa sürede yapacağız. Ama yer sorunu konusunda biz tıkanıyoruz. O gün geldiğimizde Valimize, Karabük ve Safranbolu belediye başkanlarımız sağ olsunlar bizde araştıralım dediler. Yer bulmak çok kolay olmuyor. Köy buluyoruz, köylüler itiraz ediyor. Sizler vasıtasıyla, bu konuyu el birliği ile Karabük’e böyle bir tesisi kazandırma konusunda bize yardımcı olun. Bir iki alternatif bulundu ama daha uzak mesafe de itirazların olabileceği bir yer. Böyle bir arayış içindeyiz. Böylesi sorunlar nedeniyle bitiremedik. Maalesef eski bir heyelan bölgesi seçilmiş. Bu da maliyetleri arttırıyor, devletin milletimizin parası bu sonuçta. Geldiğimiz nokta bu. Biz yer bulunduğu takdir de, bakanlık o k daha fazla katkı da bulunmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

“SAFRANBOLU ÇÖP SAHASI GELİŞECEK”
Karabük’ün Katı Atık Tesisi açıklamalarından ardından Safranbolu çöp sahasının gelişimi ile ilgili müjde veren Ceylan, “Çöp sahası sürekli yanıyor. Bakanlık o k, mevcut çöp sahasının rehabilitesini gerçekleştireceğiz. Daha sağlıklı bir hale getirmek için proje gerçekleştiriyor ve Safranbolu Belediyesi’ne ön ödeme de yapıldı” şeklinde konuştu.

“KARABÜK’E İKİNCİ ATIK SU ARITMA TESİSİ”
“Belediyelere zaman zaman bakanlık o k çeşitli araç gereç yardımı yapıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Ceylan, “Bizde bakanlık o k mali durumu zayıf olan belediyelerin hepsine araç gereç yardımı yaptık. Hepsine çöp aracı, vidanjör, sokak temizleme araçları yardımları yaptık. Tabi Karabük ve Safranbolu belediyelerine bu gibi projelerle daha büyük yardımlar yapmaya çalışıyoruz.
Karabük’e ikinci bir Atık Su Arıtma Tesisi için kolları sıvamış durumdayız. Belediyemiz, Yeşil Mahalle de yeni bir yer gösterdi. Bakanlığımız, belediyemiz ve İller Bankası aracılığıyla, ikinci bir Atık Su Arıtma Tesisini kazandırmış olacağız” dedi.   

"TAPU VE İŞKUR BİNASI”
Bakanlığa bağlı kamu kuruluşlarının binalarıyla ilgili bilgilerde veren Ceylan, “Bakanlığımıza bağlı kuruluşlar var. Karabük’te Tapu Kadastro İl Müdürlüğü binası olacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Proje konusunda biraz şanssızlıklar yaşadık. Vali Konağı’nın tam altına yapacağız. Proje firmasında sıkıntılar çıktı. Şimdi proje firması değişti ve hızlı bir şekilde Karabük’e kazandıracağız. Diğer taraftan, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün bir yatırımı var. Karabük’te bir İŞKUR Müdürlüğü binası yapılacak. Bu da yine İL Müdürlüğümüz aracılığıyla, istasyon bölgesinde gerçekleştirilecek. Güzel bir proje olacak ve o bölgeye daha da bir canlılık getirecek. 27 Ekim’de ihalesi olacak” şeklinde konuştu.  

“30 MİLYON TL’LİK YURT”
“İnsanın yeniden öğrenci olası geliyor” diyerek yeni bir yurt daha yapacaklarını söyleyen Ceylan, “Üniversite de 600 kişilik modern üç binayı tamamladık, hizmete girdi. Şimdi ise bin kişilik üniversite kampüsünün içinde yeni bir yurda başlıyoruz. İhalesi gerçekleştirildi. Sonuç o k, firmaya teslim yapıldı. Çok modern bir bina olacak. Hep birlikte bu yatırımı da Karabük’e kazanacağız. 30 Milyon TL civarında bir yatırımı kazandıracağız. 4 tane kule, bir sosyal-idari bina olacak. İnsanın yeniden öğrenci olası geliyor. Yatırımlarla Karabük Üniversitesi her geçen gün eksiklerini tamamlıyor. Rektörümüzün de gayretleriyle bu tip yatırımlar hizmete girmiş oluyor” dedi.  

“VATANIMIZI BÖLDÜRTMEYECEĞİZ”
Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın ardından AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar konuştu. Saylar, Bakanlığın Karabük’te birçok projeyi gerçekleştirdiğini ve gerçekleştireceğini söyleyerek Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’a teşekkür etti. Saylar, “Kamu yatırımı anlamında Karabük, birçok ilden daha fazla yardım alıyor. Durmak yok, yola devam ediyoruz” dedi.  
Sözlerine Şemdinli’de ki hain saldırı ile ilgili devam eden Saylar, “Ben buradan şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Aşiretler artık, topyekun bir şekilde PKK’ya karşı büyük bir mücadeleye gireceklerini söylüyorlar. Biz vatanımızı, milletimizi böldürmeyeceğiz. Yenikapı ruhuyla devam edeceğiz. Dertleri Tayyip Erdoğan. Dertlerinin Sayın Cumhurbaşkanımızın olması ise, hizmet ettiği için. Biz hedefleri olan bir siyasi partiyiz. Korkuları, 15 seneden beri alması gereken 700 Milyar Dolar faizi alacaklardı. Şuanda bu ülkedeki çalışma disipliniyle, 700 Milyar Dolar cebimizde kaldı. Bu ülke üretmek zorunda. Fabrikalar kurmak zorunda. Ne yaparlarsa yapsınlar biz hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.