Özellikle emeklilerin yoğun o k yaşadığı Karabük’te, herhangi bir hastane de Göz Çizdirme operasyonunun yapılamaması sıkıntı yaratıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gitmek zorunda kalan göz hastaları, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavinin yapılamamasından şikâyetçi. Tedavi, Karabük’teki özel hastanelerde dahi yapılamazken, diğer illerde bulunan özel hastanelerde de tedavi ücretleri bir hayli fazla.

KARABÜK’E KAZANDIRILMASI GEREK!

Sadece Karabük’ün değil, çevre illerinde sağlık ihtiyaçlarını karşılayan Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kesinlikle olması gereken bir tedavi yöntemi olan Göz Çizdirme ile ilgili birkaç girişimde daha önce bulunulduğu öğrenildi. Ancak, Karabük Derin Haber’in edindiği bilgilere göre; Karabük Kamu Hastaneleri Birliği’ne edilen teklif halen kurum yönetiminin onayını bekliyor.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bölgeye kesinlikle kazandırılması gereken tedavinin cihaz maliyeti ise yaklaşık 1 Milyon 500 bin TL.

Peki, Göz Çizdirme tedavisi nedir, nasıl gerçekleştiriliyor?
Excimer laser tedavisi 20 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Excimer laser, Ar F gazı kullanarak 193 nm dalga boyunda ultraviole ışık üreten bir cihazdır. Burada oluşan laser ışını hedeflenen dokuyu istenilen kalınlık ve genişlikte ortadan kaldırır böylece gözün en önünde bulunan kornea tabakasında kalıcı bir şekil değişikliği meydana gelerek miyop, hipermetrop ya da astigmatın tedavisi gerçekleşmiş olur. Lasik, Femtolasik Lasek ve PRK Excimer laser tedavisinin değişik uygulanma biçimleridir.

Excimer Lazer Tedaviniz nasıl gerçekleşecek? Excimer Lazer tedavi süreci:
Lazer odasına girmeden önce gözleriniz sadece damla ile uyuşturulacak ve ameliyattan 45 dakika kadar önce size istediğiniz takdirde sakinleştirici bir ilaç verilecektir. Bu ilaç ameliyat heyecanının giderilmesi ve uyumun arttırılması amacıyla verilmektedir. Operasyon öncesinde steril bir ortam olduğu için üzerinize bir gömlek ve başınıza bone takılacak ve o bölümde kullanılan bir terlik giydirilecektir. Lazer odasına girdiğinizde özel lazer yatağına sırtüstü uzanmanız ve başınızı düz tutmanız istenecektir. Lazer masasına uzandıktan sonra, göz kapaklarınız antiseptik: solüsyon ile silinir ve üstünüz steril bir örtü ile örtülür. Göz kapaklarınızı ayırmak için özel bir kapak ekartörü kullanılır. Bu sayede isteseniz de gözünüzü kapatamazsınız. Tedavi başladığında eğer LASIK operasyonu yapılacaksa korneada bir flep açılması için özel bir alet takılacaktır. Bu alet, vakumu başladığında çok kısa bir süre hiçbir şey görmeyeceksiniz, lütfen paniklemeyin. Tedavi sırasında lazer göze kilitlendiğinden, hasta gözünü oynatsa bile lazer gözü takip edecektir. Rahat olmanız ve kendinizi sıkmamanız, ameliyat süresini oldukça kısaltacaktır. Tedavi süresi her göz için yaklaşık 4-5 dakika sürecektir. Tedavi bittikten sonra gözleriniz bandajlanmadan lazer odasından çıkacak ve hastaneden çıkmadan önce doktorunuzun son bir kontrol yapması için bekleme salonuna alınacaksınız. Bu arada gözünüze antibiyotikli damlalar damlatılır. Yaklaşık 30 dakika bekledikten ve kontrolünüz yapıldıktan sonra eve dönebilirsiniz.