Konferansta ilk o k Habitat Kalkınma Derneği’nin lise ve üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin kişisel mali kaynaklarını bütçelemelerine ve finans hizmetlerini doğru kullanmalarına destek olma amacıyla oluşturduğu “Paramı Yönetebiliyorum Projesi” hakkında bilgiler verildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Okt. Asım Aydın, konferans konusu olan paramı yönetebiliyorum ile ilgili o k çok kazanmanın değil akıllı şekilde harcamanın önemli bir kriter olduğunu söyledi.
Aydın konuşmasında ayrıca yabancı dil bilmenin önemine de işaret ederek “Yabancı dil öğrenmeden meslek hayatında başarılı olmak pek mümkün değil. Sizler de bir yılınızı ayırarak mesleki eğitimden önce dil eğitimi almaya başladınız. Dil seviyelerinizi arzulanan düzeye getirdiğinizde hazırlığın ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.” diye konuştu.

YAZILI BİR BÜTÇE OLUŞTURMAK ŞART!

Konferansın konuşmacısı Habitat Kalkınma Derneği “Paramı Yönetebiliyorum Projesi” Eğitmeni, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Arda Arslan söz konusu projenin, gençlere yönelik bir finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi olduğunu belirtti.
Arda Arslan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Finansal okuryazarlık, kişinin para kullanımı ve yönetimi hakkında değerlendirme yapması, etkili para yönetme yetkisidir. Para hedeflere ulaşmak için bir araç, hayatımızın anlamıdır. Para yönetimi hayatın yönetimidir. Paramızı yönetirken gelirimizden fazla harcama yapmamak gerekir. Finansal okuryazarlığın altın kuralı budur. Gelirimizi ve harcamalarımızı kontrol edebilmek için yazılı bir bütçe oluşturmalıyız.”
“Paramı Yönetebiliyorum” konulu konferansta Arslan, bütçe ve birikim yapabilme, bütçe kalemlerinin gelir ve giderlerini kontrol edebilme, güvenli ve güvensiz yatırımları tanıtma konularında bilgiler de verdi.

158 BİN GENÇ PARAMI
YÖNETEBİLİYORUM EĞİTİMİ ALDI

Türkiye’de finansal okuryazarlık alanında ilk kez kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getiren “Paramı Yönetebiliyorum” projesinin eğitimleri Türkiye’nin 81 ilinde sürüyor. Online eğitimlerle birlikte 2015 sonuna kadar 158 bin genç “Paramı Yönetebiliyorum” eğitimi aldı.
2009 yılında hayata geçirilen proje ile 15 – 30 yaş arası gençlere, kişisel mali kaynakları bütçeleme ve finans hizmetlerini doğru kullanmaya yönelik ücretsiz eğitimler sunuluyor ve gençler arasında finansal bilinci geliştirerek, sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmak hedefleniyor. Eğitimlerde; gelir gider dengesi, bütçe yapma, tasarruf ve para biriktirme, yatırım yapma ve borçlanma, finansal hak ve yükümlülükler gibi konular işleniyor.