Hıdırlık Seyir Terası ile başlayan Safranbolu gezisi, sırası ile Kaymakamlar Evi ve Cinci Hanı ve Safranbolu Belediyesi ikdisadi İşletmeleri ile devam etti.Buradan Tarihi çarşıda bulunan Belediye Binasına geçen Bakan Özhaseki ve beraberindeki heyet bir süre dinlendikten sonra basın toplantısına geçildi.Basın toplantısında Katı Atık Tesisi, turizm gibi konu değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Safranbolu’nun tarihi, kültürel ve doğal yapısı ile ülkemizin cazibe merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Özhaseki şöyle konuştu; “ Eskiden beri takip ettiğimiz Safranbolu’nun bu güzel geleneksel tarihi yapısı hususunda gerek idareci arkadaşlarımızla gerekse kendi iç çalışmalarımızla bu güzel şehirde bir gün geçirmek istedik. Hepimizin bildiği gibi dünyanın en eski yerleşim yerlerinin arsında Anadolu gelmekte. Bu topraklarda binlerce yıldır onlarca medeniyet hüküm sürmüş ve onlardan da izler taşıyoruz. Bu izleri günümüze en güzel şekilde taşıyan ilçelerimizin başında Safranbolu gelmekte. Yıllardır verilen emeklerin karşılığı o k Safranbolu bir cazibe merkezi olmuştur. Bizim Bakanlığımızı ilgilendiren tarafında ufak tefek problemler var. Katı Atık ile ilgili.  Çöp Depolama Sahası ile ilgili. Bu konuyu arkadaşlarımız ile görüşeceğiz. Bu akşam daha ayrıntılı bilgiler alacağız. Bununla birlikte Sayın Mehmet Ali Şahin Beyefendi ve Mehmet Ceylan beyefendiler Safranbolu’nun, Karabük’ün sorunlarını nerdeyse Bakanlığın işlerinin üzerinde görüyorlar ve yakinen takip ediyorlar. Kısaca arkadaşlar bu konuları Sayın Bakan Yardımcımız, Sayın Valimiz, Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile görüşüp çözüm noktasında neler yapılması gerekiyor ise onu yapacağız” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un daha önce yaptığı 1 Milyon turist hedefliyoruz açıklaması üzerine sorulan turizm hakkındaki soruyu yanıtlayan, Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı  da yapmış olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; “ Tarihi Kentler Birliğinin amacı tarihi, kültürel ve doğal mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için içlerine fonksiyon yüklemek. Tüm bunlar için yardımcı olmak,  proje desteği sağlamak, danışmalık hizmeti vermek. Safranbolu’da ilk çalıştığımız hocamız da Metin Sözen Hocamız. Biz Tarihi Kentler Birliğinde şunu yapmaya çalışıyorduk. Her bölge önce kendi bölgelerini masaya yatırsınlar. Ne bölgesi olduğuna karar versinler avantajlarını ve dezavantajlarını tespit etsinler, sonra iç dinamiklerini harekete geçime bakımında gayrette olsunlar, sonrada hükümetten destek beklesinler. İddiamız bu idi “ şeklinde konuştu.

Birçok İl ve ilçeye Safranbolu’yu Örnek Gösteriyoruz

Safranbolu’nun daha önce verdiği örneklerin hepsini yerine falası ile getirdiğini kaydeden Bakan Özhaseki; “ Safranbolu bir turizm kenti olduğunu ortaya koymuş. Dünya Kültür Mirasına zaten adını yazdırmış ve sonra da turizmden istifade edecek gayretini ortaya koymuş. Şimdi arkadaşlarımızın bizlere yol göstermesi ile hükümetler o k bizim buraya ne gerekiyor ise daha büyük bir gayret ile yapmamız lazım. Biz birçok İl ve ilçeye Safranbolu’yu örnek gösteriyoruz. Çünkü birçok bölge ne yapacağını bilmiyor. Büyük bir çoğunluk ta şu şekilde yapıyor: bizim içimizden de bir siyasi çıksa idi bizi ayağa kaldırırdı, devlet yapsın. Değerli arkadaşlar öyle bir mantık yok. Ankara’da oturduğunuz yerde Sivas’ın köşelerini düşünemezsiniz. Siz genel kararlar alırsınız ve bu yaygınlaşır. Bir bölgenin geleceği oradaki yerel yönetimlerin ufukları ile doğru orantılıdır. Oradaki insanlar gayretli ise, bir proje ortaya koyuyorlarsa, ellerini taşın altına koymuşlarsa, bir çırpınma içindeler ise kesinlikle hükümetler gelir, devlet gelir ve destek olur. Yoksa oturduğunuz yeren siz bana bir şey yapın demekle olmuyor. Ne istediğini bilmeden. Dışarıdaki onu bilmez. Bütçemiz bolluklar içerisinde nereye harcayacağımızı bilemediğimiz bir bütçe değil ki. Dört tarafı ateşle yanan bir coğrafyanın içerisinde kendimizi idare ediyoruz. Allah’a Şükür ki Avrupa’da en hızlı gelişen ülkelerin arasında ya birinci ya ikiciyiz. Buna rağmen çok gayretli bir Belediye Başkanımız, bir Bakan Yardımcımız var. Bu bağlamda bizden ne istiyorlar ise önümüze koymaları gerekmektedir. Kısaca buradaki sorunları sizler bizlerden çok daha iyi biliyorsunuz. Sizler bizden isteyeceksiniz, bizlerde baş üstüne deyip koşacağız. Safranbolu bunu fazlası ile hak ediyor” dedi.

Basın toplantısının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un ev sahipliğinde Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan,  Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ve bazı kurum idarecileri ile birlikte Safranbolu gezisine devam etti.

Bakan Özhaseki’ye Safranlı çay ikram edilirken Başkan Aksoy ise ziyaret hatırası o k SAKEM’de yapılan Kâğıt Rölyef Tablo, Safran kolonyası ve yemeni armağan etti.