.Karabük Üniversitesi (KBÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu'nda "Atatürk ve Aydınlanma" konulu konferans düzenlendi.“Üniversite öğrencilerinin aydınlanması gelecek neslin de aydınlanacağını gösterir” Prof. Dr. Süleyman Çelik aydınlanmanın tanımını yaparak ortak paydanın akılda birleştiğini söyledi

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Çelik’in konuşmacı o k yer aldığı konferansa Safranbolu Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İsmet Zühtü Saraçoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Doktor Barış Aksakal, Gazeteci Semiha Karaoğlu, Avukat İsmet Kuzyaka, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Süleyman Çelik konuşmasında Atatürk’ün büyük bir dahi olduğunu, okumaya büyük önem verdiğini ve okuyarak zihnini geliştirdiğini aktardı. Çelik, Anadolu’nun farklı uygarlık beşiklik ettiğini de belirterek bilimsel ya da eleştirel akılcı düşüncenin Anadolu’da doğduğunu söyledi ve İnsanlık tarihi, insanlık geliştikçe yapılan icatlar, aydınlanma devrimi ve akılcılığa karşı akımlar hakkında bilgiler verdi.

Akıl denilince beynin ele alınması gerektiğini söyleyen Çelik, beynin beyin sapı, limbik sistem ve beyin kabuğundan oluştuğunu açıklayarak beyin sapının istem dışı çalıştığını, limbik sistemin içgüdüsel davranışlarda bulunduğunu, beyin kabuğunun ise bilişsel yeteneklerden sorumlu olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Süleyman Çelik duyguların merkezinin kalp değil beyin olduğunu belirterek “Beyin bir yazılım gibidir, insandaki yazılım eğitimdir. En önemli yazılım da bebeklik ve çocukluk dönemindeki eğitim ile gerçekleşir. Ezbere eğitimde beyin aktive olmaz, zihinsel etkinliklerle beyni geliştirmek gerekir.” dedi.