KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ VE YURTLAR

Karabük Üniversitesi’nin 60 binin üzerinde öğrenci kapasitesine ulaşması ile birlikte,  son on yılda hızla artan öğrenci sayısına paralel o k yurt ihtiyacı da sürekli gündemde oldu. KYK’nın zaman içinde açtığı kendi yurtlarının yanısıra, Milli Eğitime bağlı açılan özel yurtlar ile bu ihtiyaç giderilmeye çalışıldı. Son Yıllarda ise Kiralama usulü o k bilinen KYK’nın işlettiği yurtlar devreye girdi.

KİRALAMA USULÜ KYK YURTLARI

Karabük’te, özel sektör tarafından inşaatı tamamlanan ve anlaşma ile kira karşılığı KYK tarafından işletilen halen mevcut 3 tane kiralama usulü yurt bulunuyor. İsmail Necati Efendi, Bahattin Gazi (yeni) ve Katip Çelebi Kız Yurdu.

Bilindiği kadarı ile İsmail Necati Efendi yaklaşık 2000 öğrenci kapasiteli. Bahattin Gazi 3.000 ve Katip Çelebi kız yurdu 800 öğrenci kapasiteli. Devlet (KYK) her ay anlaşma gereği kapasite sayısı başına 200 TL kira ödüyor. Yani yuvarlak bir hesap ile 1.160.000 TL (eski para ile 1 trilyon 160 milyar lira) kira karşılığı o k yurt sahiplerine ödüyor.

KAPASİTE DOLMADI DEVLETİN ZARARI BÜYÜK

Konuya yakın çevreler sadece Katip Çelebi Kız Yurdunun tam kapasite dolu olduğunu, Bahattin Gazi Yurdunda halen öğrenci sayısının 2.000 i bile bulmadığı, İsmail Necati Efendi yurdunda da yine kapasitesinin oldukça altında öğrenci olduğunu belirtiyorlar. Ancak her ne kadar öğrenci sayısı kapasiteye ulaşmasa da devlet her ay kapasite üzerinden kira ödemeye devam ediyor.

SORUMLU KİM?

Elbette ki özel sektör bu işte sorumlu diyemeyiz. Zira Devlet ile (KYK) oturup konuşulmuş. Talep karşılığı yatırım yapılmış. Binalar dikilmiş ve kullanılabilir hale getirilmiş. Doğal o k yapılan anlaşma gereği kirasını her ay alıyor.

Milli Eğitime Bağlı özel öğrenci yurtları ve yine pansiyon, öğrenci evi vs adlarla açılan ve halen işletilen yurt bakıldığında yine devlet yurtları gibi odalar iki, üç hatta dört kişilik. Yine belirli saatlerde giriş çıkış var. Kontrol var. Fiyatlar ise ortalama 400 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Oysa kiralama usulü işletilen KYK yurtlarında bu ücret 250 TL civarında.

Şartların birbirine benzemesine rağmen peki Kiralama usulü yurtlar neden doldurulamıyor? Öğrenciler neden tercih etmiyor? Bu sorunun cevabı bulunduğunda muhakkak SORUMLU KİM? Sorunun cevabı da ortaya çıkacaktır.

Sektörün içindeki konuya yakın bir çok kişi, kiralama usulü bu yurt öğrencinin rağbet etmemesinde başta KYK İl Müdürü  Kadir Öztürk olmak üzere mevcut bu üç tane yurtta görevli yöneticilerin olduğu görüşünde birleşiyor. Zira öğrencilerin talepleri ve istekleri dikkatli şekilde incelenmiş olsaydı öğrencilerin hatta velilerin mutlaka devletin kontrolündeki yurtları tercih edeceği ifade ediliyor.

ÖĞRENCİLER ÇOK MEMNUNMUŞ?

Geçtiğimiz aylarda ard arda yaptığımız KYK yurtları ile ilgili haberlerin ardından “Kaçak göçek, geçiyordum uğradım” usulü Zonguldak’a giderken şöyle bir uğramış denilen ve yarım saat Karabük’te kalan KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, güya yurtları gezerek öğrencileri dinledi ve yerel basına “öğrenciler çok memnun” haberi düştü. Peki öğrenciler çok memnunda o zaman neden bu kiralama usulü yurtlar tam kapasite değil?

SİYASET TARAFI

Ak Parti İl Başkanı Timurçin Saylar sık sık dile getirildiği gibi tüm il müdürlerine “Karabük’te hizmetler noktasında eksik istemiyoruz. Devlet zarar etmesin. Şikayet gelmesin. Doğru yönetilsin” şeklinde haklı o k telkinlerde bulunuyor. Elbette haklı o k bunları söylüyor. Zira Bu şikayet ve eksiklikler yarın Hükümete mal olacaktır. İl Başkanı Saylar bunun bilinci içerisinde hareket ediyor.

BAKAN KILIÇ BİLGİLENDİRİLDİ Mİ?

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç geçtiğimiz günlerde Karabük'te bir dizi ziyaretlerde bulundu. Özellikle İl Teşkilatında basına kapalı bölümde Ak Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar'ın ve diğer bazı parti yöneticilerinin KYK yurtları, KYK İl Müdürlüğü'nün çalışma temposu ile ilgili Bakan Kılıç'a bilgi verdikleri belirtiliyor. Hatta bu bilgilendirmede bir görev değişikliğininde talep edildiği ifade ediliyor. Bakan Kılıç'ın bu güne kadar bu talep doğrultusunda ne tür bir girişimde bulunduğu ise merak konusu oldu,

KİME GÜVENİYOR?

Basında bunca çıkan haberler ve son o k KYK İl Müdürü Kadir Öztürk’ten yönetim bazında memnun olunmadığı söylemleri ile GÖREVDEN ALINACAĞI gündeme gelmişti. Ancak hala daha bir gelişme yok. KYK Genel Müdürü Sinan Aksu’nun il Müdürü Kadir Öztürk’ün arkasında durmaya devam ettiği belirtiliyor. Zira Genel Müdür Aksu’nun İl Başkanı Saylar’ın telefonlarına bile dönüş yapmadığı söyleniyor. Tabi doğal o k Genel Müdür Sinan Aksu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaset anlayışında İl Başkanlarına verdiği önem ortada olmasına rağmen, agresif ve vurdumduymaz tavrını sürdürmesi Kime Güveniyor? Sorusunu da ortaya koyuyor. Genel Müdür Aksu’nun whatsapp’ında gençlik kolları yıllarından kalan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında yer aldığı resmi kullanması ise manidar o k nitelendiriliyor.

BURHANETTİN UYSAL NE DİYOR?

Karabük Üniversitesi’nin eski rektörü, KYK bazında çok üst düzey görevler yapmış Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın düşüncesi, tavrı ve bakışı ise merak konusu. Zira özünde işin uzmanı kendisi. Öğrenci tarafını da iyi biliyor. Devlet tarafını da. Milyarlarca lira zarara neden olan kapasitenin doldurulamayışındaki sorumluluğun kime ait olduğunu ve nedenlerini, KYK Genel Müdürü Sinan Aksu’nun Karabük bazındaki tavrını, KYK Karabük İl Müdürü Kadir Öztürk’ü görev yapışı açısından yeterli bulup bulmadığı kamu oyu tarafından ciddi şekilde merak ediliyor.

BİMER VE CUMHURBAŞKANLIĞI BİLGİ MERKEZİ

Öte yandan kurulduğu günden beri etkin şekilde çalışan BİMER (Başbakanlık iletişim Merkezi) ve şu andaki Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne yapılan müracaatlar ciddi şekilde değerlendiriliyor. Konuya yakın kaynaklar, bu nedenle öğrencilerin, velilerin ve KYK Karabük'te yaşanan sıkıntılar konusunda duyarlı kişilerin bu iki merkeze taleplerini göndermeleri halinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili ciddi bir düzenlemenin olabileceğini, varsa bir duyarsızlığın bunun sebebinin sorgulanacağını belirtiyorlar.

Karabük Derin Haber o k Kamuoyu adına soruyoruz. Kapasitesi doldurulamayan Kiralama usulü özel yurtlardaki devletin yüzmilyarlarca lira zararının sorumlusu kim?