Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde Raylı Sistemler Öğrenci Kulübü tarafından Türk Otomobil Fabrikası A.Ş (TOFAŞ) Üretim Süreç Araştırma ve İnovasyon Uzmanı Resul İlhan’ın katılımıyla “Sanayi 4.0 – Dijital Sanayi Dönüşümü” konulu seminer gerçekleştirildi.

Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde TOFAŞ Üretim Süreç Araştırma ve İnovasyon Uzmanı Resul İlhan sanayileşmiş ülkeler tarafından ortaya atılan ve şu günlerde büyük beklentilerle üzerinde çalışılan dördüncü sanayi devrimi konusunda bilgiler aktardı.

İlhan konuşmasında dördüncü sanayi devriminin, ülkelerin yıllar içinde kaybettikleri üretimde rekabetçi olma avantajını tekrar ele geçirmek için önemli bir fırsat yarattığını söyledi. Resul İlhan “Küresel ekonomik dengelerde meydana gelen değişmeler, ülkelerin yapısal sorunları, kısıtlı kaynaklar ve iklim değişikliği gibi konular ülkelerin yeni strateji planları hazırlamalarını zorunlu kılmaktadır.” dedi.

İlhan seminerde ‘sanayi devrimleri, sanayi 4.0 tetikleyici akımlar, ülkelerin yapısal özellikleri, dünyada üretim durumu, Avrupa’da üretim sektöründeki sorunlar, teknoloji alanları kazanımlar, tehditler, istihdama etkileri, inovasyon projeleri’ gibi konular hakkında da katılımcıları bilgilendirerek merak edilen soruları yanıtladı.

Sanayide 4.0 nedir? Gelecekte bize ne sunacak?

Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terim o k karşımıza çıkmakta. En büyük amacı ise birbirleriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçları fark edebilen robotların üretimi devralıp; daha kaliteli, daha ucuz, daha hızlı ve daha az israf yapan bir üretim yapmak o k belirtiliyor.