Vali Aktaş mesajında,"Kişisel hak ve özgürlükler konusunda temel belgelerden olan “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin” kabulünün 68.yıl dönümünü kutluyoruz. Bu bildirgeyi ilk kabul eden ülkeler arasında yer alan Türkiye, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in temel insan hakları sözleşmelerinin tamamına da taraf olmuştur.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilk maddesi şöyle der; Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar. Bu başlangıç ifadesinden anlaşılacağı üzere insan, insan olmakla bu hakkı doğuştan elde etmiştir. Bildirgede ifade edilen haklar, başkası tarafından verilen bir söze yada teminata bağlı olmaksızın yada satın alınmaksızın, insan olmanın ve bu onura erişmiş olmanın tabii sonucudur. Yine bildirgenin ikinci maddesinde belirtildiği gibi bu hak ve özgürlükler, cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, servete, siyasal veya başka düşünceye dayanmaz.

İnsanın doğuştan elde ettiği bu hakların, çeşitli sebeplerle engellenmesi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda insan haysiyetine yakışır şekilde muamele edilmesi için çeşitli denetim kurulları kurulmuş ve görevlerine devam etmektedir. İlimizde de faaliyetlerine devam eden bu kurullar son yapılan düzenlemelerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla güçlendirilmiş ve gönüllü o k faaliyetlerine devam etmektedir.

Bununla birlikte özellikle belirtmek isterim ki bu ihlallerin denetim yada cezalarla düzeltilmesi için yapılan gayretin yanı sıra, insanların bu hak azami dikkat etmesini sağlamak,  onların eğitimi ve şuurlanması için çok çaba harcamalıyız. Özellikle çocuklarımızın daha çok okuması amacıyla çalışmalı, düşünen, okuyan, okuduğunu anlayan nesiller yetiştirmek için uğraşmalıyız. Böyle insanlar yetiştirmeyi başardığımızda, bugün ihlale uğradığını düşündüğümüz birçok temel hak ve özgürlüğün kendiliğinden korunduğuna da şahit oluruz.

İnsanın varoluşu ile elde ettiği bu hakların korunması amacıyla mücadele etmek, tüm insanlar için sadece “İnsan Hakları Günü” değil her gün ve her yerde önemli bir vazifedir.

 Bu vesileyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü tebrik ediyorum"dedi.