Gümrük Kanunu'nda Yeni Düzenleme İle B Karneliler Ortak Olamayacak. Uzun süredir konuşulan Gümrük Kanunundaki köklü değişiklikleri içeren taslak nihayet ortaya çıktı.

Gümrük Müşavirlik Derneklerinin internet sitelerine de konulan kanundaki değişiklik taslağı köklü değişiklikler içeriyor. Yeni düzenleme yasalaşırsa bundan sonra B Karneli Gümrük Müşavir Yardımcıları ile A Karneli Gümrük Müşavirleri ortak şirket kuramayacak. B Karneli Müşavir Yardımcıları şirket adına yetkili olamayacak. İşte Taslak halindeki yeni Gümrük Kanunu’nun 210. Maddesi; MADDE 210 - (1) Gümrük müşavirleri tabela veya basılı kağıtlarda ruhsatları ile belirlenen mesleki unvanları dışında başka sıfat kullanamazlar. (2) Gümrük müşavirleri, mesleği yapmaları yasaklanan kişileri çalıştıramayacakları gibi, bu kişilerle meslek ile ilgili işbirliği de yapamazlar. (3) Birden çok gümrük müşaviri, çalışmalarını gümrük müşavirliği ortaklık bürosu veya şirket şeklinde birleştirebilirler. (4) Gümrük müşavirliği şirketleri ve ortaklık büroları müşavirlik faaliyet konuları dışında ticari faaliyetlerde bulunamaz. (5) Gümrük müşavirleri dışındaki kişiler, gümrük müşavirliği yapacak olan tüzel kişilere ortak olamayacakları gibi, yönetim organında da görev alamazlar. Gümrük müşaviri olmayan kişilere şirketi temsil ve ilzam yetkisi verilemez.

Kanunun bu şekilde yasalaşması halinde ülkemizde çok sayıda bu tür ortaklıkların bulunduğu göz önüne alındığında işin içerisinden nasıl çıkılacağı ciddi bir soru işareti o k bekliyor. Öte yandan Gümrük Müşavirleri Derneklerinin bu konuda ciddi bir çalışma yaptıkları ve gelecek günlerde tüm derneklerin bir araya gelerek Kanun taslağındaki bu tür sakıncaları dile getirmek için karar alacakları belirtiliyor.