Erdemir’de yüzler gülüyor. Toplu sözleşme görüşmeleri ortalama yüzde 16 civarı zam ile sonuçlandı.

Türk Metal Sendikası Ereğli Şube yetkililerinden edinilen bilgilere göre ortalama saat ücreti 25,37 TL iken yeni toplu sözleşmede bütün çalışanların saat ücretlerine  2,20 TL zam yapıldı.

4700 kişinin çalıştığı Erdemir’de ortalama ücretin 5.000 TL civarında olduğu öğrenildi.

İlk defa bu toplu sözleşmeye banka promosyonları da toplu sözleşmeye ilave edildi. Çalışan toplu sözleşme kapsamında Yıllık 300 TL olmak üzere toplam 600 TL toplu promosyon ücreti ödenecek.

Sosyal haklarda da yüzde 13 civarı zam yapıldı.

İŞÇİLERE BİREYSEL SAĞLIK SİGORTASI

Öte yandan yine ilk defa yapılan bu toplu sözleşmeye göre çalışan işçilerin tamamı bireysel sağlık sigortası kapmasına alındı. İşveren tarafından primlerinin ödeneceği bireysel sağlık sigortası ile artık Erdemir işçisi SGK ile anlaşması olan tüm hastanelerden bir kuruş para ödemeden yararlanabilecek.

Türk Metal Sendikası’ndan toplu sözleşme ile ilgili yapılan açıklama ise;

Türk Metal Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, Ereğli Şube Başkanımız Metin Ercan ile OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Hasan Özcan Aydilek’in katıldığı toplantıda, sonuca gidildi.

Varılan anlaşma sonucunda Erdemir işçilerinin saat ücretlerine ilk 6 ay için 2 lira 20 kuruş zam alınırken 2. 3. Ve 4. Aylar için ise enflasyon oranında artış sağlandı.

Sosyal haklarda yüzde 13 oranında zam alınan görüşmelerde Erdemir, Tamamlayıcı Sağlık Hizmetlerinde ise ayakta ve yatarak tedaviyi kabul etti.

Şirkette çalışan 4700 üyemize maaş promosyonları ise ilk yıl 300, ikinci yıl da 300 o k ödenecek.” şeklinde.

DAHA İYİSİ KARDEMİR ÇALIŞANLARININ BAŞINA

Demir Çelik Sektöründeki bölgemizin iki devinden birisi olan Erdemir'de biten toplu sözleşmenin ardından gözler şimdi Kardemir'in toplu sözleşmesine çevrildi.

Sektörde ve çalışanlar arasında birbirine emsal gösterilen iki büyük demir çelik fabrikasındarn Kardemir toplu sözleşmesinin ne zaman ve hangi oranda zam ile sonuçlanacağı konuşulmaya başlandı.

Öte yandan bir süre orta derece yönetici vasfıyla Erdemir'de de çalışan Genel Müdür Vekili Ercüment Ünal'ın her iki şirketi de bilmesi dolayısıyle toplu sözleşme görüşmelerinde nasıl bir yol izleyeceği, borç yükünün oldukça fazla olduğu söylenen Kardemir'in çalışanlarına ne oranda zam uygulayacağı merak ediliyor.