Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kişisel Gelişim Kulübü  tarafından “Osmanlıyla ve Osmanlısız iki Asır” konulu söyleşi düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen söyleşide araştırmacı yazar Ali Sözen konuşmacı o k yer aldı.

Osmanlı’nın bir vakıf ve merhamet devleti olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Sözen, Osmanlı’nın kurulan vakıflar sayesinde önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi. Söz konusu vakıflarla şehirler imar ederken artan para ile de merkeze yardım ettiklerini kaydeden Sözen, günümüzde ise Osmanlı’dan kalan eserlerin korunamadığını, bu eserlerin işyerlerine çevrilerek rant sağlandığını, vakıf medeniyet özelliğini yitirdiğini belirtti.

“Bugünü anlayabilmemiz için dünü anlamamız gerekir.” diyen Ali Sözen, Osmanlı Devleti’nin merhameti zirveye taşıyan bir medeniyet olduğunu ifade ederek kazandığı ve kaybettiği bütün topraklarda milli ve dilini benliği koruduğuna da dikkat çekti.

Osmanlı padişahlarının her birinin ayrı bir değere ve öneme sahip olduğunu söyleyen Sözen “Padişahlarının hiç biri hain değildi, alimi velisi çoktu. Osmanlı azizdi, izzet sahibiydi. Müslümanların izzetini her daim korudu. Sınırları yoktu, nerede bir ülkenin yardıma ihtiyaç olduğu anlaşılsa oraya koşardı.” diye konuştu.

Ali Sözen konuşmasında Osmanlı’nın altı yüz yıl boyunca halkıyla ayakta kalmayı başardığını da ifade ederek şunları söyledi: “Bizi ayakta tutan devletin hazinesi değil halkımızdır. Bunu 15 Temmuz gecesi gördük.“ dedi.

Halep’te yaşanan katliama da değinen Sözen “Bugün hala Haleplilere kapı açıyorsak Osmanlı’dan kalan yanımızı tamamlıyoruz. Ülke o k travma yaşadık, buna rağmen bu coğrafyalarda umut ışığı olmaya devam ediyoruz.” dedi.