Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda, Safranbolu'nun Dünya Miras Listesi'ne alınışının 23. yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi. 
Safranbolu’nun, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınmasının 23. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde söyleşi, panel ve sergi düzenlendi.

Etkinliğine Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Fethi Toker ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Gökkaya, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Ulus rası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Başkanı Prof. Dr. İclal Dinçer, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Fakülte’nin Fuaye Salonu’nda Prof. Dr. Levend Kılıç’ın “Süha Arın’ın İzinde Safranbolu da Zaman” adlı sergisi ile karşılandı ve sergi programın öncesinde konuklar tarafından gezildi. Programın konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, bütün imkanlarını Safranbolu için kullandıklarını belirterek, “Bu anlamda taşınmaz kültür varlıklarının onarımına katkı sağlanmasına dair yönetmeliğimiz var. Bu kapsamda uygulama ve proje yardımları gerçekleştiriyoruz. Son 5 yıllık dönemde bu yardımlar kapsamında 91 tescilli yapımıza 939 bin lira gibi proje yardımı sağlandı, 51 tescilli yapımıza da yaklaşık 2 milyon liralık uygulama yardımı yapıldı. Safranbolu o k şanslıyız, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğümüz var. Belki de Türkiye'de 81 vilayet içerisinde ilk defa bir ilçemizde koruma kurulumuz kuruldu ve koruma kurulumuz çok değerli akademisyenlerden teşekkül etmiş durumda. Yerinde korumayla ilgili kriterler belirleniyor, parsel, ada, yapı, koruma amaçlı imar planı ölçeğinde korumalar yapılıyor. Bu Safranbolu için Koruma Bölge Kurulunun burada bulunuyor olması çok ciddi bir şans ve katkıdır” dedi.
Safranbolu’nun konumu ve tarihi dokusuyla birlikte evleri, sakinliği ve atmosferi ile bir bütün olduğunu ifade eden Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ise, “Safranbolu’ya gelen bir kişinin en azından bir veya iki gününü burada geçirmesini sağlamamız gerekiyor. Çok çeşitli projelerle bunun sağlanabileceği kanaatindeyim. Örneğin, tarihi alanda bir açık sinemasını geçtiğimiz zaman diliminde dile getirmiştim. En azından yaz aylarında faaliyet gösterecek böyle bir hizmet bir başlangıç olabilir. Biz üniversite o k Safranbolu’ya gönül verenler ile her zaman çalışmaya devam edeceğiz. Birçok fakültemizi Safranbolu’ya taşıdık ve İletişim Fakültemizin de burada olmasını istiyoruz. Önümüzdeki yıl İletişim Fakültesi’ne öğrenci alımına başlayacağız. Binamızı da Kaymakamlık binası o k düşünüyoruz. İstiyoruz ki bu sokak Safranbolu’nun üniversitesi o k sanat alanı olsun” diye konuştu.
Ayrıca programda Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, ICOMOS Başkanı Prof. Dr. İclal Dinçer, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar’da konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından 'Dünya Miras Listesine Giriş ve Sonrasında Korumacılık Faaliyetleri' konulu panelde; “Safranbolu Çevresindeki Yöresel Mirasın Korunması” konusunda Karabük Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse, “Safranbolu Çevresindeki Arkeolojik Zenginlik” konusunda Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, “Safranbolu’ya Güzelleme: Dünya Miras Kentinde Yaşamak” konusunda Yüksek Mimar İbrahim Canbulat, “Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfının Korumacılığa Katkıları” konusunda Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar konuşmalarını gerçekleştirdi.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse’nin “Röleve ve Restorasyon Maketleri ile Safranbolu ve Çevresindeki Köylerde Kültürel Miras” sergisi gezildi. Program Safranbolu Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Resitali ile sona erdi.