9/12/2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6764 sayılı torba yasayla 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda bazı değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişikliklerden biri de çırak olma şartlarında gerçekleştirilmiştir.

En az ortaokul mezunu olmayanlar çırak olamayacak.

3308 sayılı Kanunda Torba Kanunla değişiklik yapılmadan önce çırak olabilmek için “en az ilk öğretim okulu mezunu olmak” yeterli kabul ediliyordu.

Yapılan değişiklikle en az ilk öğretim mezunu olma şartı, en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak  şeklinde değiştirilmiştir. Dolayısıyla ilkokul mezunlarının artık çırak olmaları mümkün olamayacaktır.

Çırak olabilmek için 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olma şartı kaldırıldı.

Torba yasayla değişiklik yapılmadan önce çırak olabilmek için aranılan şartlardan bir de 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmaktı. Torba yasayla yapılan değişikliler sonrasında en az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 14 yaşını doldurmamış ve 19 yaşından gün almış kişiler de çıraklık eğitimi alabileceklerdir.

Halen çıraklık eğitimi alanlar eski mevzuat hükümlerine tabi olacaklar.

Torba yasayla yapılan düzenleme sonrasında çıraklık eğitimi alma şartlarında yapılan bu değişiklikler halen çıraklık eğitimine devam edenlerin eğitimine engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla 3308 sayılı Kanuna eklenen geçici 11. maddede yer alan  Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte çıraklık eğitimine devam etmekte olanlar, eğitimlerini başladıkları programa ve mevzuata göre sürdürür.” hükmüne istinaden, halen çıraklık eğitimi alan kişiler eski mevzuat hükümlerine tabi tutulacaklardır.