Çelik tel ithalatına sıfır gümrük vergisi haberimize Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal'dan bir açıklama gelmezken, TCÜD Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan açıklama getirdi.

Bazı çelik tel ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı açı k SIFIR gümrük vergisi uygulamasına devam edilmesi şeklindeki Ekonomi Bakanlığı Kararının resmi gazetede yayımlanmasının ardın dün konuyu haberlerimize taşımış ve Kardemir'in bu karardan etkilenip etkilenmeyeceğini sormuştuk.

Konu ile ilgili Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal'ın bir açıklama yapıp yapmayacağı konusunda aramış ancak haber merkezimize ne yazılı ne sözlü bir açıklama gelmemişti.

Genel Müdür Ünal bu konuda sessizliğini korurken, Kardemir'in de üye olduğu Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan Karabük Derin Haber'e açıklamada bulundu.

Yıllarını sektöre veren tüm sorunlarını ciddi şekilde takip eden Yayan yaptığı açıklamada; "

Malûmunuz olduğu üzere, 11 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Çelik Tel İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması hakkında karar çerçevesinde, bazı tel ürünlerinin ithalatına 6.000 tonluk gümrük vergisinden muaf tarife kontenjanı getirilmiştir. Sözkonusu tel ürününün hammaddesi olan filmaşin ülkemizde yıllık 3.5-4.0 milyon ton aralığında üretilmektedir. 2016 yılında Kardemir’in 700.000 ton kapasiteyle filmaşin üretimine başlaması sonrasında, ülkemizin ihtiyacının üzerinde olan üretim, daha da yüksek seviyelere çıkmıştır. İhtiyacın üzerinde filmaşin üreten çelik sektörümüz, yurtiçinde tüketilen miktarın üzerindeki üretimini zorunlu o k ihraç etmektedir. Bu açıdan, tel üreticilerinin de yerli üretim filmaşin kullanarak üretimlerini yapmaları önem arzetmekte, Derneğimiz de hem filmaşin hem de diğer çelik ürünlerinde yerli girdi kullanımının arttırılması yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Tarife kontenjanı açıklanan tel ürünleri de, Türkiye’de hammaddesi  ve üretimi ihtiyacın üzerinde bulunan ürünler arasında yer almaktadır. Açıklanan tarife kontenjanı, ihtiyacın üzerindeki yurtiçi kapasite ve üretime rağmen, gümrüksüz ithalat imtiyazı getirmekte ve bu açıdan yerli üretime zarar vermektedir. Alaşımlı filmaşin ithalatındaki vergilerin yükseltilmesinde olduğu gibi, Derneğimiz yerli üretimi bulunan ürünlerde, ithalatı suistimal eden veya teşvik eden tüm uygulamaların engellenmesi konusundaki gayretlerini sürdürmektedir.

Bu vesile ile Kardemir’in çıkarlarının korunması konusundaki hassasiyetiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz." dedi.

SIFIR GÜMRÜM VERGİSİ HABERİMİZİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ