Alman Bankalarının Türk Şirketlerinden olan kredi alacaklarını geri istedikleri ortaya çıktı. Bir çok yatırımı Alman Şirketleri kanalı ile ve Alman Kredisi ile yapan Kardemir'den de istenip istenmediği merak konusu oldu.

YABANCI BANKALARIN TÜRK EKONOMİSİNİ ÇÖKERTME OYUNU

İthalat yaparken döviz borçlanan Türk şirketleri, Alman bankaları başta olmak üzere yabancı menşeli bankacılık sisteminin baskısı altına girdi. Deutschebank’ın başını çektiği, diğer Alman finans kuruluşlarıyla istihbarat birimlerinin desteklediği baskının, Türkiye'ye karşı adeta bir ekonomik teröre dönüştürülmek istenmesi dikkat çekiyor.

Döviz kurlarındaki artış ile Türk lirasına operasyon çekilmesinin altından başını Deutchebank'ın çektiği bir kısım Alman bankaları ve Alman istihbaratı çıktı. Merkez Bankası'nın (MB) belirlemelerine göre, döviz borcu olan yaklaşık 26 bin 890 Türk şirketinin bin 100'ü toplam döviz borcunun yüzde 75'ini elinde tutuyor. Alman bankalarından borçlanan Türk firmalarına Deutschebank'ın ve diğer Alman bankalarının borçlarını ödemeleri konusunda baskı yaptığı belirtiliyor Türkiye'deki firmaların yabancı para cinsinden riski Merkez Bankası tarafından 2016 yılının 3'üncü çeyreğinden itibaren takibe alındı. Döviz riski olan firma sayısı 27 bine yakın çıkınca, Merkez Bankası da döviz borcu bulunan şirketlerin kur riskini talep etmeye karar verdi. Merkez Bankası şirketlere “borçlandıysan bana bildir” demeye hazırlanıyor. Şirketin döviz geliri olup olmadığına bakı k bazı kurallar olabilecek.

Türkiye'nin ithalatında Çin'den sonra ikinci sırada gelen Almanya'dan ithalat yapan Türk firmaları, ciddi miktarda dövizle kredi çekiyor. 

Bütün yabancı bankalar 3 ay o k uyguladıkları kredi pozisyonlarını bir ay içerisinde kapatmaları için Türk firmalarına baskı yapmaya başladı. Yabancı menşeili bankaların bir ay içerisinde dolar kurunun çok daha yukarı çıkacağı yorumunu yaptığını anlatan bir şirket yetkilisi, bu kapsamda yabancı para cinsinden kredi pozisyonlarının kapatılmasının istenildiğini dile getirdi.

KARDEMİR'İN DURUMU NE?

Son yıllardaki yatırımlarının bir çoğunu Alman firmalarından yapan ve Alman Bankalarınca sağlanan kredilerden yararlanan Kardemir'in durumu ise merak konusu oldu. 

Demir Çelik Sektöründe bulunan bazı konuya yakın kaynaklar Ray Profil, Demiryolu Tekeri ve Filmaşin Haddesi gibi yatırımların Alman firmalarından ve Alman Bankalarından sağlanan krediler ile yapıldığına dikkat çekerek, bu yatırımlardan kaynaklanan 100 Milyon Euro civarında Kardemir'in Alman Bankalarına kredi borcu olduğunu iddia ettiler. İlgili kaynaklar Kardemir'in son bilançosunda 300 Milyon Doların üzerinde de dolar borcu olduğunu belirterek bu borçların tedarikçisi bankaların da bu furyaya katılması halinde ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini ifade ettiler.

Öte yandan Kardemir'i ciddi şekilde takip eden sektördeki bazı kaynaklar ise, Kardemir gibi bir şirketin bu riskleri hesap ederek hareket etmiş olabileceğini ve hem kredi sözleşmelerinde hem de döviz borcu sözleşmelerinde erken talep etmeye karşı önlemlerin alınmış olabileceğini, önlem almama gibi bir hatanın Kardemir gibi kurumsal ve profesyonel çalışan bir şirkette yapılmasının mümkün olmadığını belirttiler.

HEDGİNG SİGORTASI YAPILDI MI?

Hedging finansal piyasalarda geleceğe yönelik çeşitli risk ve belirsizliklerden korunma işlemidir. Birçok riskin yanında döviz kurlarında oluşabilecek risklere karşı da yapılan bir sigorta sistemidir.

Döviz kurlarında meydana gelen anormal artışlar sonrası, döviz ile mal alımları yapan yada büyük yatırımlar yapan şirketlerin kur farkı zararlarının oluşabileceğine dikkat çekerken aynı zamanda döviz borcu ile yapılan alımlar sonrası ödeme vadesi gelen döviz borçlarında, kur artışından dolayı TL cinsine çevrildiğinde borcun çok önemli rakam ulaştığına işaret eden ekonomi ve çelik sektöründeki kaynaklar, Kardemir gibi ciddi, profesyonel ve kurumsal bir şirketin böyle bir riske karşılık mutlaka HEDGİNG sigortası yaptırmış olması gerektiğini ve yapılmış olması halinde ciddi bir etkileşimin olamayabileceğini de öne sürdüler.