Karabük Üniversiteli yedi genç mucit adayı çağın aracı Hibrit araba çalışmalarına destek bekliyor.
Dünya enerji tüketiminin savaş bile yol açtığı, özellikle son yıllarda petrole dayalı enerjiden vazgeçilme çabaları hibrit araçları gündeme getirmişti.
Amerika ve Avrupa’da hızla yayılmaya başlayan ve her geçen gün değişik versiyonları ile ulaşım sektöründe gündeme gelen yeni araçlarda elektriğe dayalı tüketimi olan Hibrit araçlar oldukça revaçta.
Ülkemizde henüz milli otomobil yapımı için hazırlıklar yapılırken, Karabük Üniversiteli yedi gencimiz ise tüm dünyada revaçta olan hibrit araç yapımına gözlerini dikti.
Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde okuyan 7 genç beyin kolları sıvayarak hibrit araç yapımına soyundular. Oldukça Mesafe kat eden genç öğrenciler kaporta ve şasi sini oluşturmayı başardılar. Ancak kendi imkanları ile yaptıkları çalışmalarda ne yazık ki maddi imkansızlık takıldılar.
Dünya’da bu tür araştırmalar ve çalışmalar için milyonlarca dolar ayrılırken ve özellikle üniversitelerin görevi bu tür araştırma yönlendirerek destek vermek olması gerekirken genç beyinlerin imkânsızlıkları, çalışmaları duyanları üzdü.
Yaptıkları çalışmaları anlatan Karabük Üniversitesi’nin geleceğin mucit adayı öğrenciler; “arabamız yüzde yüz hibrit. Adını İstiklal koyduk. Spor bir araba tasarladık. 4 saatte şarj olacak ve 250 km yol alabilecek. Aracımızın hafif ve dayanıklı olabilmesi için alüminyum malzeme kullandık. 30 kilogramlık bir şasiye sahip. Aracımızı diğer araçlardan ayıran en önemli özellik süspansiyon sistemi. Araçta birbirinden bağımsız 4 ayrı süspansiyon (duble wishbone) var. Diğer araba kafa tutacak 10 kw lık bir motora sahip.” Dediler.
Hem Karabük Üniversitesi yetkililerinden hem de iş piyasasından destek bekleyen genç beyinler; “Şu anda imkanlar el vermediğinden okulun sığınağında projeyi tamamlamaya çalışıyoruz. Eğer destek bulabilirsek en hızlı sürede projemizi bitirmek istiyoruz. Hedefimiz formula student yarışmasına katılmak” dediler.