“Kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın, sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın”

Programın ilk konuşmacısı Psikolog Reyhan Çokyaman, “Sigara Bağımlılığı ve Başa Çıkma Yöntemleri” ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çokyaman, insan vücuduna en büyük tehdit olan sigaranın, vücuttaki organ en fazla zarar veren madde olduğunu belirtti. Sigaradaki en tehlikeli maddelerin karbon monoksit, kadran ve nikotin olduğunu belirten Psikolog Çokyaman, sigarada sahte mutluluk hissi veren bir madde olduğunu ve eroin, esrar gibi bağımlılık yaptığını söyledi. Çokyaman “Hiç sigara içmeyenlere göre sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazladır.” dedi. Çokyaman tütünün, esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığını ifade ederek “Kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın, sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın” dedi. Psikolog Çokyaman, sigara bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler ve sigara bırakmanın yolları hakkında da bilgiler verdi.

“Bağımlılık bir süreçtir”

Sosyal Hizmet Uzmanı Erdem Ünal ise konuşmasında “Madde Bağımlılığı ve Alkolün Zararları”nı ele aldı. Erdem Ünal, kişinin beden ve ruh sağlığını etkileyecek düzeyde alkol ve madde almasını veya alkol ya da madde alma isteğini durduramamasını belirli ömür boyu süren bir hastalık o k açıkladı. Bağımlılığın bir süreç olduğunu da belirten Ünal, bağımlılıktan kurtulmak için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyledi. Ünal, bağımlılığın tanımını açıklayarak kimler bağımlı olur, bağımlılık süresi, madde bağımlılığı, madde bağımlılığının zararları, alkol bağımlılığı ve alkol bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler hakkında da bilgiler aktardı.

“Madde bağımlılığından korunmanın en etkin yolu hiç başlamamaktır” 
Seminerin son konuşmacısı Çocuk Gelişimi Uzmanı Ogün Öztürk de “Madde Bağımlılığı ve Zararlı Alışkanlıklar” hakkında konuştu. Öztürk, madde bağımlılığını tanımlayarak bağımlılığın etkilerini, uyuşturucu maddelerin fiziksel ve toplumsal ruhsal etkileri, uçurucu maddeler hakkında bilgiler verdi. Öztürk madde bağımlılığının belirtilerinden söz ederek zamanında fark edildiğinde bağımlının kurtulma ümidinin daha fazla olacağını söyledi.  Madde bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler hakkında da bilgiler aktaran Uzman Öztürk, madde bağımlılığından korunmanın en etkin yolunun hiç başlamamak olduğunu sözlerine ekledi.

Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri 7 Mart’a kadar sürecek

Yeşilay Haftası Etkinlikleri, 2 Mart Perşembe günü saat 14.00’te 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda Prof. Dr. İsmail Karacan’ın “Bağımlılık” konusundaki konferansı ile devam edecek. 3 Mart Cuma günü ise Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda “Can Dostum” film gösterimi olacak ve 4-5 Mart tarihlerinde de Karabük ve Safranbolu’da stant kurulacak. Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri 7 Mart Salı günü saat 16.00’da Amfi Tiyatro’da “dilek balonu” uçurtması ile sona erecek.