Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Kadem Gençlik Kulübü işbirliğinde bir dizi etkinlik düzenlendi.

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan programın açılışına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Gökkaya, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Anıl Ertok Atmaca, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar ile kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversite akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

 

“Kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan gelenekten geliyoruz”

Etkinliğin açılışında konuşan  Rektör Prof. Dr. Refik Polat, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için ciltler dolusu kitap sığmayan emekçi kadınların günü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Polat “Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur.”  diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat konuşmasının devamında, kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir gelenekten geldiğini ifade ederek konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Cinsiyetler arası adaleti şiar edinen bir dinin mensupları o k kadın ve erkeğin karşılıklı adalet ve hakkaniyet içinde yeryüzünü birlikte imar edileceğine inanıyor ve bunu için çabalıyoruz. İşte bugün bu sorumluluğu yeniden hatırlama vaktidir. 8 Mart’ı sadece yılda bir kez hatırlanan bir gün o k değil, sorunların çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan o k görüyoruz.”

Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız’dan “Başarılı Bir Kadın” konulu konuşma

Programın açılışında İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve KADEM Gençlik Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız da bir konuşma yaparak toplumun her alanında aktif, çalışkan güçlü kadın örneklerinin olduğunu ve üreten kadınların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu söyledi. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımı konusundaki projelere daha fazla odaklanılması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Kadınlarımızı eğitimle, bilgiyle donatarak güçlendirmeliyiz.” diye konuştu.

“Oda müziği” dinletisi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin “Oda müziği” dinletisi ile devam etti.

“Potansiyelimizi Güce Dönüştürmek, Güçlü Kadınlar Güçlü Gelecek” konulu konferans

Müzik dinletisinin sonrasında ise Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü ve Kadın Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan tarafından “Potansiyelimizi Güce Dönüştürmek, Güçlü Kadınlar Güçlü Gelecek” konulu konferans gerçekleştirildi. Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, “Geleceğin yarınını oluşturacak olan kadınlar o k potansiyelimizi güce dönüştürmek yarınlarımız için büyük önem taşıyor. Kadınların potansiyelinin güce dönüşmesi aslında bizim geleceğimizin yarını oluşturuyor.” dedi. Kadınlar gününde daha çok, şiddetin konuşulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karahan, Karabük’ün kadınları o k bugün şiddet konuşmayı tercih etmediklerini ifade etti. Kadının da insan olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, kadının bir anne, eş, yol arkadaşı o k her yönüyle kadınlığıyla unutulmaması gerektiğini savundu. Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan konuşmasının devamında gücünü potansiyele çevirmiş kadınlardan bahsederek bu kadınların nasıl mücadeleler verdiklerini anlattı. Karahan, gücü potansiyele çevirmek için kadının hayat amacı ve hedeflerinin olması gerektiğine de vurgu yaptı.

“Safranbolu’da İz Bırakan Kadınlar” konulu panel

Program Demet Çubukçu, Hikmet Şeyhoğlu, Hatice Karagöz ve Hüsniye Halaç’ın panelist o k yer aldığı “Safranbolu’ya İz Bırakan Kadınlar” paneli ile devam etti. İş hayatlarında başarıyı yakalamış panelistler, deneyim ve tecrübelerine yer verdikleri konuşmalarında bazı tavsiyelerde de bulundu. Kadınların başarıya ulaşmaları için özverili, sabırlı ve hoşgörülü olmaları gerektiğini söyleyen konuşmacılar, tüm kadın mesleği ne olursa olsun işlerini severek yapmalarını tavsiye etti. Panelistler erkeklerin kadın karşı daha anlayışlı olmalarını, saygı ve sevgi göstermelerini belirterek kadın baskı yapılmaması gerektiğini de ifade etti.Panelin sonunda Safranbolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Safranbolu Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Anıl Ertok Atmaca tarafından panelistlere katılımlarından dolayı teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Halk müziği dinletisi, harmandalı ve resim sergisi

Panelin ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından halk müziği dinletisi ve ardından KADEM Gençlik Kulübü tarafından Harmandalı halk oyunu gösterisi yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanları tarafından hazırlanan Karma Resim Sergisi’nin açılışı ile devam etti.