Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla panel düzenlendi.Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleşen “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” konulu panele Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. ZekiTekin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, Milli Eğitim Şube Müdürü HasanGümüş, SGK İl Müdürü İsmail Yıldırım, PTT Baş Müdürü Muhterem Demir, Gümrük MüdürüSaadet Arslan, KYK Müdürü Kadir Öztürk, Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölüm BaşkanıYrd. Doç. Dr. Sema Noyan, TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kundakçı, Sağlık Kültür SporDaire Başkanı Bünyamin Gün, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. PaneldeBostanbükü Ortaokulu öğrencileri de dinleyici o k yer aldı.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Tekin’in oturum başkanlığındagerçekleşen panele konuşmacı o k Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Mehmet Güneş, Yıldız Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Süleyman Doğan ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Nurgül Karayazı katıldı.

“Akif yıl meydan okumuştur” Panelin açılış konuşması ve oturum başkanlığını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. ZekiTekin konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un lider kişiliğine dikkat çekerek Ersoy’un sadece kendidönemine değil daha sonraki dönemlere de etki yaptığını söyledi. Dekan Prof. Dr. Tekinkonuşmasında şu sözlere yer verdi “Hepimiz birer Akif olabiliriz. Akif olma yolunda ilerleyebiliriz. Mehmet Akif 21’inci yüzyılın ihtiyaç duyduğu ahlakı, şahsiyeti tek başına göstermiştir. Akif, yıl meydan okumuştur. Aynen Mevlana gibi, aynen Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Hoca Ahmet Yesevi gibi, onların çağdaş versiyonudur.” “Asım, Gül Yetiştiren Adam ve Yedinci Oğul” Panelde konuşan Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Güneş ise Mehmet Akif Ersoy’un manzum şiirindeki “Asım”, Rasim Özdengüren’in kitabı olan “Gül Yetiştiren Adam” ve Sezai Karakoç’un “Masal” adlı şiirinde yer alan “Yedinci Oğul” hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Güneş, nesillere öncü ve örnek olan üç şahsiyetin nesillerin sembolü oldukları gibi kendilerinden sonraki nesiler için öncü ve örnek kişiler olduğunu belirtti. Güneş, her üç şahsiyetin de doğru bildiği değerler ve inançlar uğruna savaştığını ve mücadele ettiğini vurguladı.

“Asım’ın Nesli projesinin günümüz eğitim ve gençliğine yansımaları” Yıldız Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan ise konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un “Asım’ın Nesli” projesinin günümüz eğitim ve gençliğine yansımaları konusuna yer verdi. Doç. Dr. Doğan, Mehmet Akif Ersoy’u ve düşüncelerini yeniden anlamlandırmak gerektiğini belirterek Akif’in, hem çağının insanı hem de geçmişin ve geleceğin de insanı olduğunu vurguladı. Akif’in, “Asım’ın Nesli” diye söz ettiği neslin sadece şiirinde geçen hayali bir kahraman olmadığını, bir sahabe olan Asım İbni Sabit’ten de bahsedildiğini dile getiren Doç. Dr. Süleyman Doğan konuşmasında “Arıların koruduğu sahabe” o k ünlenmiş sahabenin hayat hikâyesine de yer verdi. “Akif’in Şahsiyetinden İzlenimler” Panelin son konuşmacısı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurgül Karayazı da “Kalpten Kalıba Yansımalar, Akif’in Şahsiyetinden İzlenimler” konulu konuşma gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Karayazı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler aktararak, gelecek nesillerin Mehmet Akif’in yaşamını örnek almaları gerektiğini vurguladı. Mehmet Akif Ersoy’un iman, irfan, fazilet ve bilgi ile donanmış bir karakter olduğuna dikkat çeken Karayazı, Ersoy’un çalışkan, karakterli, ahlaklı, kişilikli, vatanına, milletine ve dinine sahip çıkan bir düşünce adamı olduğunu ifade etti.

“İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” konulu panel hediye takdimi ile sona erdi.