Safranbolu ilçesinde bir otelde düzenlenen açılış toplantısına Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluşunda imzasının olduğunu ifade ederek, “Tarihi Kentler Birliğini kurduğumuz zaman temel bir misyonu vardı. Tarihimize, kimliğimize sahip çıkmak, kültürel mirası korumak, kollamak, onları gelecek kuşak aktarmak. Bu güzel ülkemizde anlamlı bir mesafe katedildi, bilinç oluşturuldu. Bütün şehirlerde, belediyelerde tarihi, kültürel dokunun korunması ve onların restore edilerek gelecek kuşak aktarılması, turizme kazandırılması hemen her belediyenin, her başkanın, her valinin önemli bir arzusu, isteği, o doğrultuda da projeler gerçekleştiriliyor. Bu anlamda da Tarihi Kentler Birliğinin bu misyonu gerçekten çok değerli, çok anlamlı” diye konuştu.

1970li yıllardan bu yana Safranbolu’da bilinçli bir korumacılık hareketinin sürdürüldüğüne dikkat çeken Ceylan şöyle devam etti:

‘’Değerli Hocam Metin Sözen’inde asistanlık yıllarında onu hatırlıyoruz, Safranbolu’nun bugünlere gelmesinde onun ve ekibinin de çok büyük emekleri var. Safranbolu bir marka oldu, çok şükür büyük şehir değil ama küçük bir kasaba olmasına rağmen bu anlamda Türkiye’de ismi duyulan bir şehir haline geldi. UNESCO’nun da 1994 yılında haklı o k Dünya Miras Listesine girmeyi hak etmiş bir şehrimiz.”

Türkiye’de ilk defa bir şehircilik şurasını topladıklarını, şehircilik şurasının temel amacının da Tarihi Kentler Birliğinin misyonu, vizyonu doğrultusunda Türkiye’de kimlikli, kişilikli şehirleri oluşturmak olduğunu vurgulayan Ceylan konuşmasını şöyle tamamladı:

‘’Bu çerçevede 4 komisyonumuz çalışıyor, Türkiye’de kimlikli, kişilikli şehirlerin oluşması, bu anlamda şehircilik politikasının yerleşmesi konusunda çalışmayı hocalarımız, akademisyenlerimiz, bürokratlarımız sürdürmektedir. Dört ay sürecek bir çalışmanın sonunda bunları kamuoyuyla paylaşacağız.’’

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, “Safranbolu kendisi bir okul, korumanın okulu, korumanın başkenti, korumanın başkenti olmasının yanında aslında korumacılığı öğrenmek isteyenin Safranbolu’dan geçmesi lazım, bir süre de kalması lazım. Korumanın ne kadar güzel bir şey olduğunu bu şehirde yudum yudum hissetmek mümkün’’ dedi.

Konuşmaların ardından Safranbolu Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi.