BAŞHEKİM DOĞAN'DAN NET AÇIKLAMALAR

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Erkan Doğan hizmet kalitesi konusunda son derece hassas davrandıklarını belirterek, yakınmalarla yakından ilgilendiklerini ancak asıl sorunuz hizmet kalitesinin arttırılması çalışmalarına gösterilen direnç olduğunu belirtti.

HEM MHRS HEM NORMAL MUAYENE YAPIYORUZ

Başhekim Erkan Doğan günlük hasta muayene sayılarının 4 binin üzerinde olduğunu verilerle ortaya koyarken; " Bakanlığımızın elbette verimli çalışma ve başarı kriterleri var. MHRS (merkezi hekim randevu sistemi) de bunlardan bir tanesi ancak bütün kriter bu değil. Öncelikli hedefimiz doktorlarımıza sistem üzerinden günlük randevularını açmak ve bu randevulardaki hastalarımız beklemeden randevu saatinde muayenelerini olmalarını sağlamaktır. Ancak bunun yanında muhakkak hastane üzerinden de muayene açıyoruz. Hemen hemen bütün doktorlarımızda bu kriteri uyguluyoruz. Mesela günde 40 MHRS sistemi üzerinden randevu açtığımız bir doktorumuzun fiziki günlük gerçekleşen muayenesine baktığımız da bu 60-70 bile olabiliyor. Hatta 100 ün üzerinde MHRS ve randevu ile muayene eden doktorlarımız bile var. Kesinlikle hiçbir doktorumuza sen MHRS hariç muayene açma demiyoruz. Tam tersine açılmış randevu gece 12 den sonra sistem üzerinden randevu alınamadığından, hastalarımızın randevu alabilmeleri için MHRS masası bile oluşturduk. Sabah gelip buradan boş olan saate randevu alıp gidip işlerini gördükten sonra muayene saatinde gelip muayene olmalarını sağlıyoruz" dedi.

E-REÇETE SİSTEMİ SORUNLU MU?

E-Reçete sistemi ile ilgili o k ta açıklamalarda bulunan Başhekim Doğan; "hatırlayınız geçmiş yıllarda ülkemizde ne kadar çok reçete sahtekarlıkları ortaya çıktı. Devletimiz bunu engelleyebilmek ve başedebilmek için çıkardı bu e-reçete sistemini. Çünkü e-reçete yazıldığında buna hiçbir şekilde hiçbir yerde müdahele edilemiyor" şeklinde sistemin neden konulduğuna açıklık getirdi. E-Reçete sisteminin yavaş işlediği ve muayenelerde aksaklık olduğu şeklindeki yakınmalar ile ilgili o kta "bu konu zaman zaman bana da geldi. Doktorlarımızdan da geldi. Bende başhekim o k zaman zaman gidip doktor arkadaşlarımızın yanında test ediyorum. Bu güne kadar Türkiye genelinde nadir de olsa oluşan problem hariç olmak üzere en fazla 20 saniye de elektronik reçete sisteminin gerçekleştiğini test ettik. Zaten ortalama süre 5-10 saniye arasında dır" dedi.

HASTANE GELİRLERİ DÜŞMEDİ

Başhekim Erkan Doğan hastane gelirlerinin düştüğü şeklindeki sözlerle ilgili o k ta "hastane gelirlerinin düşmesi için hasta sayısının düşmesi lazım. Ben istatistiklere ve verilere bakıyorum. Geçtiğimiz yıl aynı dönemlere baktığımızda hasta sayımız hemen hemen aynı. Bu durumda gelir düşüklüğü olması pek mümkün görünmüyor. Ancak personel sayımız arttı. Doktor sayımız arttı. Doğal o k ta giderlerimiz arttı." şeklinde açıklamada bulundu.

HASTALARA KİMSE HOR BAKAMAZ

Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Erkan Doğan bizim ana ilkemiz en kaliteli hizmeti verebilmek. Bu bağlamda özellikle dikkat ettiğimiz konu hasta hor bakılmaması diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Benim tetkiklerimden, gelen şikayetlerden edindiğime göre, zaman zaman hastalarımıza kötü davranışlar olmaktadır. Emrivaki konuşmalar olmaktadır. En azından bizim sürekli vurguladığımız kibar ve kırıcı olmadan konuşulması tavsiyemizin dışına çıkılmaktadır. Bu konular bize geldiğinde anında müdahale ediyoruz. Hastalarımıza kimsenin hor bakmamasına gayret gösteriyoruz." derken bir gerçeği de ortaya koydu ve sözlerini şöyle sürdürdü; "Hastanemizdeki MHRS sistesi ve hastaneden randevu alınması ile ilgili gelen yakınmaların gerçek nedenlerini tespit ettik ve biliyoruz. Hem bazı doktorlarımızda hemde bazı diğer çalışanlarımızda geçmişten gelen alışkanlıklar var. Bu yüzden MHRS sisteminin işlemesine direnç gösterilmeye çalışılıyor. Zira bu sistem ile her doktor arkadaşımız zamanında gelip muayenesini yapmak zorunda. Yine eş dost hatır gönül ile sürekli hastane sistemi üzerinden MHRS muayene sistemi işlerden sürekli yeni randevular alınmaya ve poliklinik önlerinde yığılma yapılmaya çılışılıyor. Belki geneli değil ama hala geçmişten gelen bu alışkanlıklar tam manası ile bitmiş değil. Bu yüzden de biz bu aksaklıkları tıkamaya, engellemeye çılıştıkça doğal o k yakınma ve tepki şeklinde ortaya çıkıyor" dedi.