Ak Parti hükümetlerinin çok önem verdikleri kentsel dönüşüm projesinde Tapu Harcı ödenip ödenmeyeceği kafaları karıştırırken, Uygulama sırasında zaman zaman alınan tapu harçları vatandaşların tepkilerine yol açıyor.

Riskli konutların yıkı k yerine daha modern ve güvenli konutların yapılması, şehirlerin görünüm ve güzelliğinin sağlanarak modernize edilmesi ve olası depremlere karşı riskleri en düşük seviye ye düşürülmesi, artan ihtiyacın karşılanması için yeni konut alanlarının ortaya çıkarılması için başlatılan Kentsel Dönüşüm projesinde uygulamalar zaman zaman kafaları karıştırıyor.

2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı kanun ile düzenlemesi yapılan Kentsel Dönüşüm Projesinde zaman içerisinde uygulamar ortaya çıktıkça vatandaşlar ile özellikle tapu daireleri zaman zaman karşı karşıya gelmeye başladı. Vatandaşlar belediye harçları da dahil hiçbir harcın ödenmemesi gerektiği yönünde tepkilerini dile getirirken, uygulamadaki farklılıklar karşısında Tapu Daireleri de çözümü Vergi Dairelerinden görüş almakta buluyor.

MEHMET CEYLAN

Vatandaşların bu yakınmalarının Karabük Derin Haber'e ulaşmasının ardından görüştüğümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan kentsel dönüşüm yasasının ve uygulama yönetmeliğinde gerekli açıklamaların olduğunu belirterek, "işin özü itibariyle kentsel dönüşümün amacı çerçevesinde ne belediye, ne tapu hiçbir harcın ödenmemesi gerekiyor. Ancak vatandaşlarımız zaman zaman kentsel dönüşümün özünü aşarak işi ticari boyuta getiriyor. Mesela kentsel dönüşüme alınmış 2 katlı bir binanın yerine 10 katlı bir bina yaparsanız elbette 2 kat için bu harç muafiyetleri geçerlidir ancak diğer 8 kat için harç muafiyeti uygulanmasının söz konusu olmamamsı gerekir" dedi. Ceylan Uygulamada çıkan sorunlar ile ilgili Karabük Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünden gerekli bilgilerin alınabileceğine işaret etti.

KARABÜK TAPU MÜDÜRLÜĞÜ

Öte yandan uygulamanın taraflarından olan Karabük Tapu Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede kentsel dönüşüm yasasını vatandaş lehine en doğru şekilde uygulamaya çalıştıklarını ancak zaman zaman çıkan sorunlar karşısında Karabük Defterdarlığı ve Vergi Dairesinden görüş aldıklarını belirttiler.

KARABÜK DEFTERDARLIĞI

Diğer yandan Ülkemizde vergilerin toplanmasındaki ana kurum olan Maliye Bakanlığı'nın Karabük Defterdarı Osman Koçaş ile yaptığımız görüşmede ise, kentsel dönüşüme dahil olmuş bina yada arazilerin Harç ödenip ödenmemesi ile ilgili kendilerine gelen görüş taleplerini şartları zorlayarak vatandaş lehine sonuçlandırmaya gayret gösterdiklerini belirtildi.

ÇÖZÜM

Kentsel Dönüşüm Uygulamasında bize gelen  harç ödenip ödenmeyeceği şeklindeki vatandaşlar yakınmaları konusunda ilgili taraflardan edindiğimiz bilgiler sonrasında, yasanın uygulaması ile ilgili hem vatandaşların hem de kamu kurumlarının zaman zaman kafa karışıklığı içine düştüklerini tespit ettik.

Toplu konutlardan, müteahhitlere kat karşılığı devredilen arsa yada evlerin kendilerine teslim edilmesinde yada satışları konusunda ortaya çıkan tapu harcı ödenip ödenmeyeceği, hangi şartlarda ödenmesi gerektiği noktasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Tapu Müdürlüğü'nün ve Karabük Defterdarlığı'nın bir araya gelerek vatandaşların anlayacağı şekilde örnekleri ile bir broşür hazırlanarak başta emlakçılar olmak üzere müteahhitlere ve kentsel dönüşüm düşünülen bölgelerdeki vatandaş dağıtılmasının oluşan tepkileri ve yanlış anlaşılmaları büyük ölçüde azaltacağı muhakkaktır.