Kardemir'in en önemli ihracat kalemi olan demiryolu rayının üretimini uzunca bir süredir yaparak hem devlet demiryollarına hem de özellike İran'a ihracat yapıyor.

Eski Genel Müdür Fadıl Demirel döneminde üretilen rayın çeşitli ülkelere satılabilmesi için yapılan pazarlama çalışmaları sırasında Suudi Arabistan pazarına girilmesi noktasında ciddi mesafe katedilmişti.

Ancak Kardemir'in ürettiği rayların mantarlarının yeteri kadar sert olmaması nedeniyle Suudi Arabistan pazarına girilememişti. Üretilen Demiryolu Rayı'nın mantarlarının sertleştirilmesi noktasında yatırım kararı alınmış ve bilinidği kadarı ile bir Rus firma ile anlaşılmıştı. Söz konusu anlaşma çerçevesinde ray sertleştirme yatırımı ile ilgili malzemelerin Kardemir'e yaklaşık iki yıl önce teslim edildiği söylenirken bu güne kadar hala daha tesisin tamamlanarak mantarı sertleştirilmiş ray üretiminin hala daha yapılamadığı öğrenildi.

Suudi Arabistan'daki yetkililerin talepleri karşısında hala net bir cevap verilemedi belirtilirken, 15 milyon Euro'nun üzerinde bir yatırım yapıldığı şeklindeki bilgilerin ışığında hala daha neden üretime başlanılamadığı merak konusu oldu.