KBÜ’de “Güneş Enerji Sistemleri” konulu konferans düzenlendi

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde Mühendislik Fakültesi tarafından Demirdöküm Solar Proje Yöneticisi Engin Duras’ın konuşmacı o k katıldığı “Güneş Enerji Sistemleri” konulu konferans düzenlendi.

Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla gerçekleşen konferansın açış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak yaptı.  Prof. Dr. Özkaymak, Demirdöküm Solar Proje Yöneticisi Engin Duras'a katılımlarından dolayı teşekkür ederek konuşmasında şu sözlere yer verdi:  “Sizlerin iyi bir mühendis olması için koşturmanız gerekiyor, zaman harcamanız gerekiyor, yorulmanız gerekiyor. Burada kaldığınız 4 veya 5 yıllık süre zarfında derslerinizi takip etmeniz, projelerinizi daha kaliteli üretmeniz, iyi yerlerde staj yapmanız ve konferans, seminer, fuar katılmanız lazım.”

Açılış konuşmasının ardından konferans, davetli konuşmacı Demirdöküm Solar Proje Yöneticisi Engin Duras'ın sunumu ile devam etti. Engin Duras sunumunda güneş enerji sistemleri hakkında geniş bilgilere yer verdi. Duras konuşmasında Avrupa ve Türkiye'deki güneş enerji sistemleri pazarından bahsederek bu pazarların satışı ile ilgili verileri paylaştı. Duras, Avrupa'da yıllık o k güneş enerji sistemi satışının Almanya'da 840.000 metrekare kollektör, İtalya'da 210.000 metrekare kollektör, Avusturya'da 280.000 metrekare kollektör olduğunu belirterek Türkiye'de ise yıllık o k 1.200.000 metrekare kollektör satıldığını aktardı.

Türkiye'de güneş enerji sistemleri pazarının Flant plate ve Vacuum Türk kollektörü o k  iki tip ürün üzerinden devam ettiğini belirten Duras, bunların pazarda en çok satılan ürün olduğunu belirtti.

Türkiye'de açık sistem, kapalı sistem, termosifon sistem ve basınçlı sistem olmak üzere 4 tip güneş enerji sistemi olduğunu belirten Duras, bu sistemler hakkında da bilgiler aktardı. Avrupa'da satılan güneş enerji sisteminin termosifon sistemi olduğunu kaydeden Duras, bu sistemin sıcak suyu basınçlı o k kullanıma sunan bir sistem olduğunu, sağlık ve hijyen sunduğunu söyledi.

Konuşmasında Duras, hibrit sistemine de değinerek hibrit sistemini, birden çok enerjiyi harcayarak ısı veya soğutma enerjisi üreten sistemlerin birbirine entegre edildiği ve birlikte çalıştığı en verimli sistemlerin tasarlandığı mekanizmalar o k tanımladı.

“Güneş Enerji Sistemleri” konulu konferans soru - cevap bölümünün ardından Dekan Prof. Dr. Mehmet Özkaymak’ın davetli konuşmacı Demirdöküm Solar Proje Yöneticisi Engin Duras’a katılımından dolayı teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.