KBÜ’den Ünlü Yapımcı Türker İnanoğlu’na “Onursal Doktora”

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Türk Sineması’nın “Bay Sinema” o k bilinen duayeni Türker İnanoğlu’nu “Onursal Doktora” unvanı ile onurlandırdı.

Türk Sineması'na 60 yıl emek veren ve kariyeri boyunca 275’ten fazla projeye imza atan duayen yapımcıya, Karabük Üniversitesi Senatosu tarafından Türk sinemasına yapmış olduğu katkılarından dolayı ‘sinema’ alanında “Onursal Doktora” unvanı verildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törene Türker İnanoğlu'nun yanı sıra Karabük Valisi Mehmet Aktaş, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, İl Jandarma  Komutanı Albay Cihan Ulukaya, ünlü sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit, Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç, sinema ve dizi oyuncuları Şevket Çoruh,  Özgür Ozan, Zafer Engin,  Nehir Erdoğan olmak üzere bazı tiyatro oyuncuları ile çok sayıda davetli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören, Türker İnanoğlu’nun hayatını anlatan filmle başladı. Törende AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Hülya Koçyiğit, Hıncal Uluç ve diğer oyuncular ile çocukluk arkadaşları İnanoğlu hakkında duygu ve düşüncelerini anlattı.

Türkiye’de yarım asrı aşkın bir zamandır sinema sektörüne alın teri döken ve Yeşilçam’ın bugünlere gelmesini sağlayan, 200’ü aşkın film yapan Bay Sinema Türker İnanoğlu törende duygusal anlar yaşadı.

“Belki bine yakın ödül aldım ama ilk kez bu kadar heyecanlandım ve onur duydum”

Törende konuşan İnanoğlu, kendisine verilen unvandan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisine böyle bir unvanı layık görenlere teşekkür eden İnanoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Tecelliye bakın ki yıllar önce bir ortaokul mezunu o k ayrıldığım Safranbolu'da 60 sene sonra en büyük unvanlardan biri olan doktora payesini almak için huzurunuzdayım. Ne mutlu bana. Ben bugüne dek onlarca onur ödülü, belki bine yakın ödüller aldım ama bu kadar heyecanlandığımı, sevindiğimi, onur duyduğumu hatırlamıyorum. Bu ödülü hemşerilerimin, arkadaşlarımın önünde almak bana ayrıca bir keyif ve heyecan veriyor. Bana layık görülen bu ödül için sayın Rektörümüze, tüm senato üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Beni ihya ettiniz, mutlu ettiniz. Bence bu ödüllerin insan yaşarken verilmesi çok doğru bir hareket. Ülkemizde görüyorsunuz, vefat ettikten sonra ödüller veriliyor, heykeller yapılıyor. İnsanın hissetmesi lazım bu ödülü aldığının. Ben bugün o gayeye ulaştım. Hissederek, duygulanarak bu ödülü alıyorum.”

İletişim Fakültesi’ne “Türker İnanoğlu” adı verilecek

Törende konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Türker İnanoğlu’na onursal doktora unvanı vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek Karabük Üniversitesi o k kültür, sanat ve sinema alanına büyük önem verdiklerini söyledi.

Rektör Refik Polat konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Şehirle birlikte gelişen Karabük Üniversitesi’nin bir kanadı Karabük ile özdeşleşen bilim, sanayi ve teknoloji ise diğer kanadı Safranbolu ile özdeşleşen tarih, kültür, sanat ve sinemadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yeni Türkiye’nin vizyonuna uygun o k biz her iki kanadı da aynı ayarda ve değerde görüyoruz. Karabük Üniversitesi o k tek kanatla uçulmaz prensibi ile tüm Türkiye’nin kısmen ihmal ettiği kültür, sanat, sinema ve mimari alanlarında da hızla gelişim gösteriyoruz. Bu gelişimin platosu o k da Safranbolu’yu merkez alıyoruz. Safranbolu’nun eğitim, kültür, sinema alanında Türkiye’ye kazandırdığı önemli şahsiyetlerden biri olan Türker İnanoğlu’na onursal doktora payesi vererek bu alandaki kararlılığımızı da göstermiş oluyoruz.”

Türker İnanoğlu’nun, Karabük Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yapımı ve geliştirilmesi konusunda destek vereceğinden söz eden Prof. Dr. Refik Polat “Biz de burada, kendilerinin de rıza olursa, şu sözü vermek istiyoruz; İletişim Fakültesi’nin adını Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi koyacağız.” dedi.

Milletvekili Uysal

Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal da bir konuşma yaparak “Bugün hemşerimiz olmakla gurur duyduğumuz Türker İnanoğlu’na onursal doktora unvanı verilmesinden dolayı Karabük Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.

Milletvekili Şahin

Ak Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin de “Türker İnanoğlu, doğduğu yerleri hiç unutmayan, ben Safranboluluyum demeyi hiçbir zaman ihmal etmeyen Türk sinemasının bir duayenidir.” dedi.

Hülya Koçyiğit

Sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit ise “Türker İnanoğlu, sinemaya aşık, işini tutkuyla yapan hem yönetmenliğinde hem de yapımcılığında ekip çalışmasına inanan, dürüst, akıllı vefalı, dostlarına değer veren benim için çok değerli bir insan. Türk sineması her zaman Türker inanoğlu’na minnet duyacaktır.” şeklinde konuştu.

Zafer Ergin

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Zafer Ergin de “Türk sinemasına yaptığı büyük katkıları, hizmetleri asla bir sanatçı o k unutmuyorum. İnanoğlu’nun bu büyük başarısında mutlaka bir ciddiyet, büyük bir disiplin ve fedakarlık var.” dedi.

Nehir Erdoğan

Oyuncu Nehir Erdoğan “Bence Türker İnanoğlu gerçek bir yapım doktoru. O ne zaman, neyi, hangi şartlarda üreteceğini çok iyi biliyor ve öyle olunca da başarı tam geliyor.” dedi.

Hıncal Uluç

Duayen gazeteci yazar Hıncal Uluç da Türker İnanoğlu gibi bir dostu olduğu için kendini çok şanslı hisettiğini belirtti ve “Türker İnanoğlu’nun esas özelliği seyircinin nabzını tutuyor olmasıdır. Televizyondaki ve sinemadaki başarısının en önemli sebebi bu.” diye konuştu.

Kızıltan Ulukavak

Türkek İnanoğlu’nun çoçukluk arkadaşı Kızıltan Ulukavak ise Türker İnanoğlu’nun Safranbolu ortaokulunda iken herkes tarafından çok sevilen, herkesle dostluk ilişkisi olan bir öğrenci olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, usta yapımcı İnanoğlu’na cüppe giydirdi ve “Onursal Doktora” payesini takdim etti. Hatıra fotoğraflarının çekildiği tören, İncesaz müzik grubunun konseriyle sona erdi.