Karabük'e havaalanı yapılması konusu uzun zamandır dile getiriliyor. Hükümet tarafından ard arda yapılan ve sayısı çoğalan havaalanlarına Karabük havaalanınıda eklenmesi yöre halkının en büyük beklentilerinden bir tanesi haline geldi.Ticaretin ve Turizm'in gelişmesi içinde zorunluluğu sürekli dile getirilir oldu.

EĞİTİM PİSTİ Mİ? HAVAALANI MI?

Mart ayı içerisinde Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat ile İş Adamı Şefik Dizdar arasında bir protokol imzalandı. İmzanın ardından Karabük Üniversitesi'nden yapılan resmi açıklamada; "Rektörlük toplantı salonunda basına açık gerçekleşen protokol töreninde, Karabük Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçuş Eğitim Pisti’nin yapımı ve devri konusunda hazırlanan protokole Rektör Prof. Dr. Refik Polat ile Safranbolu Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar imza attı.

Söz konusu protokol ile mülkiyeti Karabük Üniversitesi’ne ait olan ve kampüs alanı içerisinde bulunan araziye yapılacak uçuş eğitim pisti için tarafların yükümlülükleri belirlenmiş oldu. Protokol gereği Karabük Üniversitesi, çizilen projeye göre resmi işlemler ve gereken inşaat izinlerinin alınmasını sağlayarak işin bitiminde herhangi bir bedel ödemeden uçuş eğitim pistini devralacak..." denildi. 

Bu protokolün açıklanması kamuoyunda sivil uçuşlar için de kullanılabilecek bir havaalanı olacağı algısı oluştu.

Sadece eğitim pisti mi? yoksa sivil havaalanı o k ta hizmet verilip verilmeyeceği, yeterli olup olmayacağı ve protokolün içerisindeki detayların ne olduğu konusunu referandum öncesi 14 Nisanda yapılan referandum tedbirleri toplantısında Karabük Valisi Mehmet Aktaş'a Karabük Derin Haber o k sormuştuk. Sayın Vali Aktaş kendisininde içeriği tam o k bilmediğini ancak talep edeceğini ve inceleyeceğini belirtmişti.

AKLA GELEN SORULAR!

Henüz içeriği tam o k açıklanmayan Rektör Polat ile Şefik Dizdar arasında imzalanan bu protokol ile ilgili yanıt bekleyen bazı sorular açıklama  bekliyor.

1- Pist ne kadar sürede tamamlanacaktır?

2- Sadece pist mi yoksa uçakların inip kalkmasını sağlayacak kule dahil tüm müştemilatı mı kapsıyor?

3- Pistin uzunluğu ne kadar olacak? Eğer sivil uçaklar inip kalkabilecek ise kaç kilişik uçaklar inip kalkabilecek?

4- İş adamı Şefik Dizdar bu yatırımı kendi şirketleri üzerinden mi, başkanı olduğu Safranbolu Kültür ve Turizm vakfı üzerinden mi yapacak?

5- Dizdar iş bitimi bu havalanını işletecek mi? işletecek ise kaç yıl boyunca işletecek? Hangi şartlarla işletecek?

6- Yapılacak bu yatırımda devlet teşvikleri kullanılacak mı? Yani çayın taşı ile çayın kuşu vurulacak mı?

7- Eğitim yatırımları vergi indirim teşviği, çalışanların sigorta indirim desteği, alınacak kredilerde faiz desteği gibi desteklerden yararlanılacak mı?

Şimdi kamuoyu Rektör Polat ile İş Adamı Dizdar arasındaki bu protokolün içeriğinin açıklanmasını ve yukarıda yazdığımız soruların cevaplarını merak ediyor!

BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ NE DEMEK İSTEDİ?

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili kısa bir süre içerisinde ilginç bir açıklama yaptı. Vergili yaptığı açıklamada; “Üç beş zengin uçak sefası sürecek diye ben Karabük’ün havaalanı geleceğini karartamam, hiçbir karara da imza atmam”  demişti.

Peki halkın genel kullanımına yönelik yaptığı yatırımlar ile Karabük halkı tarafından sevilen ve takdir toplayan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili bu açıklaması ile ne demek istedi?