Başkan Aksoy’un Kültür Merkezi Basın Açıklaması

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Aslanlar Bölgesine yapılacak olan Kültür Merkezi ile ilgili dün gerçekleşen Olağan Üstü Meclis Toplantısında yaşananlar ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Yapımı gerçekleştirilecek olan Kültür Merkezinin Safranbolu için çok önemli bir proje olduğunu, projenin Koruma Kurulundan da geçirildiğini söyledi.

Aksoy şöyle konuştu;

“Safranbolu Belediye Meclisimiz ( dün ) 25 Nisan 2017 Salı günü Aslanlar Bölgesine yapılması planlanan Kültür Merkezi’nin hangi usul yolu ile yapılması yönünde Olağan üstü toplandı.

Biz Safranbolu’muza seçimlerde vaat ettiğimiz gibi Belediyemize ait bir Kültür Merkezini kazandırma adına 2014 yılından bu yana kazandırma çabası içerisindeyiz. Bildiğim kadarı ile diğer siyasi partilerin de Aslanlar Bölgesinde bir Kültür Merkezi yapımız konusunda halka sundukları önerileri var idi. Biz belediye o k bu konuda önemli bir aşamayı kat ettik. Yaklaşık 1,5 yıldır Koruma Kuruluna sunduğumuz projemiz birkaç kez gidip geri geldi. Nihayet Koruma Kurulunun geçtiğimiz ayki toplantısında projemiz onaylandı. Biz de konunun hızla ilerlemesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Süreci bir hayırseverimizin önerisi ve Safranbolu Belediyesine hibe, bağış yolu ile yaptırması konusunda fikirlerimizi ortaya koyduk. Aynı zamanda projeyi gerçekleştirecek olan kişinin seçilmesinde objektif olalım, başvuru şartlarını geniş tutalım, yarın benimde haberim olsa idi ben de bu projeyi gerçekleştirmek ister, yakınlarımın adını böyle bir projede yaşatmak isterdim şeklinde bir teklif ile karşılaşmayalım, sonradan daha geniş duyurular yapmak adına bir ilan yolu ile yapmak istedik. Yani katılımcıların çok olacağını düşünüp bir yarışma usulü ile şartnameyi oluşturduk. Bu bir şartlı bağış olduğu için mevzuat çerçevesinde Belediye Meclisinin kabulü ile yapılması gerektiğini ortaya koyduk. Bu müzakerelerimizin sonrasında Belediye Meclisi Üyelerimizin çoğunluğunun kabulü ile Meclis Kararımız onaylandı. “

Karara yalnızca bir Meclis Üyesinin hayır oyu verdiğini kaydeden Başkan Aksoy şöyle devam etti; “Meclis Üyesinin hangi gerekçe ile hayır oyu verdiğinin mantığını anlamak adına kendisine sorduğumda, saldırgan bir üslupla hayır deme hakkı olduğunu, her şeyin bizim tarafımızdan belirlenemeyeceğini, kendisinin ayrı olabileceğini oldukça sert bir üslup ile dile getirdi. Buna karşılık şunu söyledim. Senin mantığını anlamak istiyorum. Neden hayır dediğini anlam istiyorum. Bana verdiği cevap: Belediye bu işi ihale etsin, parasını bu hayırsever ödesin. Çevremizde bu ve benzeri hibe yapan pek çok kurum ve ya kuruluş var. Örneğin Kardemir, Üniversitemize her yıl bir fakülte binası yada farklı inşaat yapıp bunları hibe ediyor. Ya da Kardemir bir İmam Hatip Lisesi yapar ve Milli Eğitim Müdürlüğüne hibe eder. Bunların hiç birinde Devlet ihaleye çıkar, ardından müteahhit belli olur, parasını hayır sahibi öder diye bir mantık yok. Hayır yapmak isteyen kişi binayı yaptırır ve ilgili kuruma bağışını yapar. Zannediyorum, bu arkadaşımızın yakınlarının müteahhit olması, belediye ihalelerine giriyor olması kendisini böyle bir oy kullanmaya ve görüş beyan etmeye zorluyor diye zannediyorum. Bakını bu doğru olmayabilir. Ancak başka bir gerekçe yok. Ortaya konulan gerekçelerin hiç birisi gerekçe değil.

Ben Safranbolu Belediye Başkanı o k bu konunun, Safranbolu’ya bir hizmet yapılması ya da yapılmamasının ötesinde bir mantığa bağlayamıyorum ve olsa olsa bu mantık olabilir diye düşünüyorum. Safranbolu’muza hizmetten başka bir gayesi olmayan hayırsever bir vatandaşımızın bu Kültür Merkezi inşaatı sebebiyle karalanmasına, eleştirilmesine, haksız yere bu vatandaşımızın üzerine gidilmesine benim vicdanım el vermiyor.

Safranbolu’muza yaklaşık 15 Milyon Liralık bir hizmet yapılacak ve halkımızın kullanımına sunulacaktır. Safranbolu Belediyesine de hibe edilecektir. Bunun haricinde de bir mantığımız yoktur. Bunun haricinde görüşlerini beyan edenler, iyi niyetle alakası olmayan, konuya çok farklı açılardan, bireysel menfaatlerinden ya da Safranbolu’ya bu Belediye Başkanı hizmet yapamasın, çalışamasın, Safranbolu hizmet almış, almamış diye bakanların mantığından başka bir şey değildir. Eğer onların dile getirdiği gerekçeler sarih olsa idi, Cumhuriyet Halk Partisindeki diğer Meclis Üyeleri, Milliyetçi Hareket Partisindeki Meclis Üyeleri ve Adalet ve Kalkınma Partisindeki Meclis Üyeleri bu işe evet demezlerdi. Tek hayır oyu veren Meclis Üyesinin oyu çoğunluğa tahakküm edemez. Çoğunluk fikrini ortaya koydu ve kararını verdi. Bu Meclis Üyesinin ve bunun arkasında açıklama yapan bir siyasi partinin durumunu yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.”

Bunu bir Belediye Başkanı o k değil, bir arkadaşı, bir dostu o k tavsiye ettiğini kaydeden Başkan Aksoy; “ Zaman zaman ortamın gerginliğinden dolayı ağızlarımızdan kırıcı sözler çıkmış olabilir.  Ancak işin mantığını farklı yerlere çekerek Safranbolu’ya yapılacak olan böylesi güzel bir hizmeti baltalamanın da başka bir mantığı olamaz. Kamuoyuna Sayılarım ile duyururum” dedi.