KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ ERCÜMENT ÜNAL'DAN ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI

Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.’de (Kardemir), ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’ kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Kardemir Kültür ve Eğitim Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Kardemir yöneticileri,  Çelik İş Sendikası Şube Başkanı Ulvi Üngören, İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, İl Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, işçiler ve aileleri katıldı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda daha yüksek bilinç oluşturmak ve bu konudaki duyarlılıkları artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikler, iş kazalarında hayatlarını kaybeden çalışanları için saygı duruşu ile başladı.

Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal, hedeflerinin sıfır iş kazası olduğunu ve bu hedefe de şirket genelinde uygulamaya konulan iş sağlığı güveniliği sistematiklerinin tüm çalışanlar tarafından sahiplenilmesi ile ulaşılabileceğini söyledi. Şirketlerin yıl içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler sonrasında bazen kar, bazen de zarar edebildiğini ancak, oluşan zararın her zaman telefi edebilecek bir parasal değer olduğunu belirten Ünal şöyle dedi:

“’Ne kadar kar ederseniz edin, ya da ne kadar zarar ederseniz edin, hiçbir iş insan sağlığından, insan hayatından daha değerli değildir. Zarar edersiniz ama, bu zararı her zaman kara çevirebilecek imkanı yakalayabilirsiniz. Teknolojinizi geliştirerek, verimliliklerinizi artırarak, daha fazla katma değer üreterek, karı yakalamanız her zaman mümkündür. Ancak, yitirilen canı geri getirmeniz, yitirilen bir uzvunuzu yerine koymanız mümkün değildir.”

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin görmezden gelinen her bir uygunsuzluğun acı ve gözyaşı o k geri döneceğine dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti:

“Hiç birimizin evimizde bizi bekleyen ailemizi bu acıya sürükleme hakkımız yoktur. Her şeyi öteleyebiliriz, her şeyden vazgeçebiliriz ama çalışanımızın sağlığından ve güvenliğinden vazgeçemeyiz ve öteleyemeyiz. Bunun için şirketimizde kurulan iş sağlığı güvenliği sistematiklerini koruyacak ve geliştireceğiz. Bu konuda her birimize büyük sorumluluk düştüğünü unutmayacağız. Gerçekleştirdiğimiz tatbikatları aralıksız sürdürecek ve bu konudaki pratiklerimizi geliştireceğiz. Kaza paylaşım sunumlarımızı çok önemsediğimi bilmenizi isterim. Yaşadıklarımızdan elde ettiğimiz tecrübeler, yeni olası kazalarımızı önleyecektir. 2016 yılında iki kez kaza paylaşımı yaptık. Bu yıl sonuna kadar 3 kez daha kaza paylaşım sunumu gerçekleştireceğiz. 2016 yılında ünitelerimizde gerçekleştirilen 23 ‘haberli güvenlik turu’nda tespit edilen uygunsuzluklarının yüzde 85’ini giderdik. 2017 yılında bu sayıyı 30’a çıkararak belirlenen uygunsuzlukların tamamını da gidermeliyiz. Gelecek yıldan itibaren bu turları habersiz güvenlik turlarına çevirmeliyiz. Sürdürülebilir bir iş sağlığı güvenliği politikasını şirketimizde hakim kılamadığımız sürece, sıfır iş kazası hedefine ulaşmamız mümkün olamaz. Habersiz güvenlik turlarının ödül ve ceza sistemi, bizler için hem teşvik edici, hem de caydırıcı olacaktır.”

Etkinlikler, hafta boyunca düzenlenecek acil durum tatbikatları ile devam edecek.