Karabük ve Safranbolu'nun kent merkezine kurulan satış çadırlarına esnaf tepkisi.

Karabük ve Safranbolu'nun en merkezi yerlerine, kermes, yöresel ürünler vs adları ile kurulan satış çadırları vatandaşların uğrak yeri olmaya devam ederken çevredeki esnafların ise tepkisine neden oluyor. Karabük ve Safranbolu esnafı bizim seçtiğimiz oda başkanlarımız var. Hatta bunlar yıllardır başkanlık yapıyor. Karabük esnaf odaları birlik başkanı Nurettin Tümen başkan sırf yapmış olmak için bir iki yerel basına kısa bir açıklama yaptı. Safranbolu Esnaf Odamız Başkanı Muammer Dumaner başkanın ise hiçbir açıklaması yok. Onları biz haklarımızı korusun, bizler adına yapılması gerekenleri en ciddi şekilde yapsınlar diye başkan seçtik diyerek oda başkanlarını görevlerini hatırlattılar.

Yaklaşık bir aydır bir türlü son bulmayan bu satış çadırları zaten ekonomik sıkıntı içerisinde bulunan esnafları ticari yönden iyice sıkıntıya sokarken tepkilerde gelmeye başladı.

Kermes, yöresel ürünler gibi çeşitli adlar ile kurulan bu çadırların ne zaman son bulacağı bilinmezken haber merkezimizi arayan bazı esnaflar, "bizler hayır hasanat işlerine asla karşı değiliz. Esnaflar o k yılın her zamanında bize gelen talepleri elimizden geldiği kadarı ile geri çevirmiyor ve katkı sağlıyoruz. Eskiden de kermesler düzenlenirdi. Ancak bunlar bir iki gün durar ve son bulurdu. Şimdi alışkanlık ve nerede ise sürekli hale geldi. Bizler bu zor günlerde, vergilerden dükkan kiralarına, çalışan maaşlarına zor denk getirip ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu işe artık bir son verilmeli" şeklinde yakınmalarını dile getirdiler.

Öte yandan bazı vatandaşlar ise; "Eğer bu satış çadırları kermes adı altında gönüllü insanların hazırladıkları el emekleri yada yiyecek içecekleri satarak hayır işleri için harcanması yönünde bir maddi destek niyetleri varsa elbette bizlerde destek veriyoruz. Ancak hayır yada bağış işlerinde bir bağış makbuzu vs olur. Toplanan paraların kaydı kuydu olur. Bz hiç bağış makbuzu verildiğini görmedik. Bunun bir kontrolü yok mu? Sanki işin tadı kaçtı gibi geldi" şeklinde düşüncelerini beyan ederlerken, bazı vadandaşlar ise; "Özellikle safranbolu'da hayır hasenat harici resmen ticari alım satım yapılıyor. Çadırlarda yöresel ürün satanlar ne fiş veriyor ne fatura. Göz göre göre kayıtsız bir ticaret yapılıyor. Zabıta ve vergi dairesi bu konuda gerekli hassasiyeti neden göstermiyor? " şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Diğer yandan kurulan bu çadırları kimin organize ettiği, bu çadırların kurulması için Karabük ve Safranbolu Belediyelerine bir ücret ödenip ödenmediği, merak konusu oldu.