Tiryakilerin vazgeçilmez zevklerinden biriside nargile içimi. Ancak sağlık ve hijyen açısından bu tür nargile satışı yapılan yerlerin mutlaka izin alması zorunlu.

Başta öğrencilerin yoğun o k yaşadığı 100. yıl mahallesi olmak üzere Karabük ve Safranbolu'daki bir çok cafe de müşterilere nargile sunumu yapılıyor. Yapılan nargile sunum ve satışlarının ne kadar yasaya uygun olduğu, izin alınıp alınmadığı, sağlıklı olup olmadığı ise kocaman bir soru işareti.

TAPDK İZNİ

Tütün ve Alkol Piyasaları Denetleme Kurulu (TAPDK) yasalarına göre müşterilere nargile sunum ve satışı yapılabilmesi için izin almak zorunlu.

İşte yasa metni " MADDE 3 – (1) Nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alan/alanlar için  Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (Kurum)’ndan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunludur."

KARABÜK VE SAFRANBOLU'DA ALINMIŞ İZİN BELGESİ YOK

TAPDK yasasına göre sunum uygunluk belgesi alınması zorunlu olmasına rağmen resmi internet sitesinden güncel sorguladığınızda ise Karabük genelinde hiçbir işyerinin bu izin belgesi olmadığı ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE'DE BU DENETİMLER 4 YILDIR YAPILIYOR

Zabıta, İstanbul’daki nargile kafelere yürürlüğe giren tebliğle operasyon düzenlemeye başladı. Beşiktaş bölgesindeki nargile kafelere gerçekleştiren operasyon ile ruhsatı olmayan işletmelerin nargile satışı durduruldu. Neredeyse tüm nargile kafeleri denetimlerden etkilenirken nargile satışına devam eden işletmecilere ilk aşamada para cezası kesilecek. Satışa devam eden işletmeler ise mühürlenerek kapatılacak.

SATIŞLAR DURDURULDU

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) “Nargilelik Tütün Mamulü İçilen İşyerine Ait Alan/ Alan Sunum Uygunluk Belgesi Verilmesi ile Bu Yerlerin İşletilmesinde Uyulması Gerekli Hususlar Hakkında Tebliği” geçen şubat ayında yayımlandı. Yapılan tebliğ ile nargile kafelerin, okullardan en az 200 metre uzağa taşınması beş aylık süre tanındı. Ayrıca kapalı mekalarda nargile içilmesi de yasak. Söz konusu tebligata uymayan işletmelere ilk operasyon geçen gün itibariyle Beşiktaş’tan başladı. İstanbul’un en popüler nargile mekanları olan Bebek’teki Al Faker, Ihlamur Kasrı’ndaki İkram Nargile Kafe ve Beşiktaş çarşındaki Mis Nargile Kafe başta olmak üzere birçok nargile ruhsatı olmayan işletme de satışlarını durdurmak zorunda kaldı.
Cezalar 23 binden başlıyor
Zabıta, ruhsatı olmayan mekanların narigle satışına devam etmesi durumunda 23 bin TL’den başlayan cezalar kesecek. Üç kez para cezası alan mekanlar ise mühürlenecek. İddia göre şu anda İstanbul’da yaklaşık beş işletmecide nargile kafe ruhsatı bulunuyor.

KARABÜK VE SAFRANBOLU'DA NEDEN DENETLENMİYOR?

İstanbul'daki en ünlü mekan kadar ciddi şekilde 4 yıldır denetim yapılırken Karabük ve Safranbolu'da TPDK nın resmi sitesinde hiçbir izin belgesi sahibi olmadığı halde çok sayıda nargile içimi yapılan yerlerin neden denetlenmediği merak konusu!