Kardemir Yönetiminden önemli ve ilginç kararlar. İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı kapatıldı. Çelikhane'nin duayeni Mansur Yeke yatırım kaydırıldı.

Kardemir Tarafından KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda) yapılan açıklamaya göre;

"Yönetim Kurulumuzun 11.05.2017 tarihli toplantısında;Genel Müdürlüğe bağlı İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı'nın kapatı k, işletmelerin doğrudan Genel Müdürlüğe bağlanmasına,

Ayrıca doğrudan Genel Müdürlüğe bağlı  Yatırımlar Koordinatörlüğü ihdas edilmesine ve ihdas edilen Yatırımlar Koordinatörlüğüne, Şirketimiz Çelik Üretim ve Sürekli Dökümler Kıdemli Başmüdürü o k görev yapmakta olan Sn. Mansur Yeke'nin Yatırımlar Koordinatörü o k atanmasına

karar verilmiştir. Bilgilerinize arz ederiz. " denildi.

İŞLETMELER GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI NEDEN KAPATILDI?

Özelleştirmenin ardından ihdas edilen ve fabrıka içerisindeki tüm çalışan teknik birimlerin koordinesini yapan İşletmeler Genel Müdür yardımcılığı Kardemir Yönetim Kurulunun 11 Mayıs'taki kararı ile tarihe karışmış oldu. 

Bir süre önce görevinden karşılıklı anlaşma ile ayrılan yada alınan ve hem devlet hem özelleştikten sonra nerede ise yarım asra yakın hizmet veren, Metin Altan'nın uzun yıllar yürüttüğü İşletmeler Genel Müdür Yardımclığı kadrosuna Mansur Yeke'nin atanması beklenirken alınan karar ile bu genel müdürlük kadrosu tamamen iptal edilerek tüm işletmelerin Genel Müdüre bağlanmasına karar verildi.

Bu kararın ardından gerek Kardemir'de uzun süre görev yapan bazı isimler, gerek sektörü yakından bilen bazı kişiler; "İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı çok önemli bir kadrodur. Bakın emsal kuruluşlar İsdemir ve Erdemir'de de vardır. Bu görev çok önemlidir. Genel Müdür herşeye yetişemeyebilir. Zira görevi sadece üretim değil aynı zamanda personeli yönetmek, üretileni satarak kazanç elde etmek, üretim için en ucuz ve en kaliteli hammadde, yardımcı madde ve diğer ihtiyaçları karşılamaktır. Yani fabrikayı komple yönetmektir. Ancak böyle bir fabrika da tüm üretim bandının ciddi şekilde koordine edilmesi gerekir. Hatta bu iş için çok tecrübeli teknik bir kişi olması gerekir. Oluşacak en ufak sorun hata affetmez. Eğer konu üst düzey yönetici maliyetleri olsa, o zaman oluşturulan onca başmüdürlük, koordinatörlük gibi kadroların varlığını sorgulamak lazım. Elbette özel sektör ve yönetim kurulu istediği gibi karar alabilir ancak böyle bir karar alınmasını anlamak zor" şeklinde düşüncelerini ifade ediyorlar.

MANSUR YEKE NEDEN YATIRIMLARA KAYDIRILDI?

Öte yandan aynı tarihteki yönetim kurulu toplantısında Çelik Üretim ve Sürekli Dökümler Kıdemli Başmüdürü Mansur Yeke bu görevinden alınarak Yatırımlar Koordinatörü o k atandı. Karabük Demir Çelik Fabrikalarına yirmi yıla yakın bir zamandır hizmet veren, uzun süredir Çelikhane ve Sürekli Dökümlerin başında olan, üretim bandının en önemli halkası olan bu birimin A dan Z ye herşeyini çok iyi bilen Mansur Yeke'nin böyle kıritik bir yerden alınıp bitmek üzere olan Yatırım koordinatör o k atanmasının ne manaya geldiği sorgulanmaya başlandı.

Mansur Yeke'nin kıdemli başmüdürlük görevi yaptığı Çelik Üretim ve Sürekli Döküm, Sıva Çelik üretiminden, KÜTÜK ve profil üretimine, bu üretim sırasında kullanılacak hammaddelerin teknik kontrol, ve kalite onayına, bölümdeki üretim bandının zamanlamasının ayarlanmasına, maliyetlerin tespit edilmesindeki teknik verilerin hazırlanmasına kadar çok önemli bir birim olduğu belirtiliyor.

Bu kadar önemli bir birimi yıllardır yürüten sayın Mansur Yeke'nin görevi sırasında ciddi eksiklikler oluştuğu için mi yoksa başka bir sebep ile mi, sadece demiryolu tekeri montajı sürdürülen yatırım koordinatör atandığı merak konusu oldu.

Kardemir'in iç bünyesini ve işleyişini iyi bildiğimizi düşünen bazı sektöre yakın kişiler bu değişiklikler ile ilgili bizlere fikirlerini beyan ederken Özellikle Mansur Yeke'nin çelik sektöründe artık duayen denecek noktaya gelidğini, gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok sayıda firmadan en üst düzey görev teklifi alabileceğini, zaten geçmiş yıllarda da bir çok teklif gelmesine rağmen Yeke'nin Kardemir sevgisi ve vefa borcu o k bu teklifleri sürekli red ettiğini, böyle bir değeri Kardemir'in kesinlikle kaybetmemesi gerektiğini ifade etttiler.

KARDEMİR'DEN DETAYLI AÇIKLAMA YOK

Kardemir'in bir çok önemli etkinlik ve kararları detaylı o k kamuoyu oyu ile paylaşılırken bu konu sadece yasal zorunluluktan dolayı KAP'ta yer aldı. Basın yoluyla paylaşıldıysa da Karabük Derin Haber o k bizlere ulaşmadı. Borsada işlem görmesi sebebiyle binlerce yatırımcıyı ilgilendirmesi, Karabük ve bölge özelinde ise bir liraya yöre halkına ve çalışanlarına verilerek özelleştirilmesi ve bölgemizdeki sosyal ve ekonomik önemi nedeniyle Kardemir haberlerini ve önemli konuları elimizden geldiğince okurlarımız ile paylaşıyoruz. 

Ancak bir süredir rutin haberlerin ve basın açıklamalarının bizlere ulaşmadığını farketmemiz üzerine görüştüğümüz Kardemir'in basın ilişkileri sorumlusunun açıklaması ise bizleri hayli düşündürdü. Kardemir ile ilgili yaptığımız haberleri uygun bulmadıklarını, şirket ile ilgili yayın politikamızı beğenmediklerini bu yüzden de rutin haberleri bile göndermeye ihtiyaç duymadıklarını belirtti.

Objektif gazetecilik anlayışımız gereği Kardemir ile ilgili yapacağımız her haberin hazırlanması sırasında Kardemir'in de görüşünü almak için her aradığımızda başta Genel Müdür Ercüment Ünal olmak üzere neden cevap verilmediğini hatta dönüş bile yapılmadığını bu açıklama ile anlamış olduk. 

Şimdi Karabük Derin Haber o k sütunlarımızdan binlerce yatırımcı adına, yöre halkı adına, kamuoyu adına soruyoruz.

Sektördeki emsalimiz Erdemir ve İsdemir'de de mevcut olan, özelleştiği günden beri var olan İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı neden kapatılmıştır?

Hem Yurt içinde hem yurt dışında artık ismen sektördeki herkesin bildiği, Çelikhane ve Sürekli dökümün duayeni noktasına gelmiş, şirkette kıdemli başmüdürlük görevi verilmiş sayın Mansur Yeke neden ve hangi gerekçeler ile yatırımlar koordinatörlüğüne atandı?

Sayın Mansur Yeke bu atamadan hoşnut olmaz ve gitmeye karar verir ise yerini doldurabilecekmisiniz?