ORGANİZE OPERASYON

Son günlerde Karabük Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yerel medya da çıkan haberler dudak uçuklatıyor. Öyle iddialar ortalıkta dolaşıyor ki ucu bürokrasinin en tepesinden, siyasetin her yönüne dokunur cinsten. 'Har vurup harman savrulduğu' iddia edilen paralar, usulsüz harcamalar, milyonlar... 

Yerel medya da yer alan ilk iddia,

Tüm bu gelişmelerin ardından, ihale yolu ile Karabük OSB’ye yapılan sanayii elektrik, trafo ve tesisat işinde, yüklenici firmanın hatasından dolayı TEİAŞ’ın (Türkiye Elektrik İşletmeleri Kurumu) 1 milyon 500 TL civarında ceza kestiğini, ihale şartnamesinde bu cezanın sorumlusunun yüklenici firma olmasına rağmen, Karabük OSB Müdürlüğü tarafından ödendiği ifade ediliyor.

Öte yandan OSB müdürünün yetki limitinin çok üstünde kurum hesabından para çektiği iddia edilirken, karşılığında yemek, lokum ve tepsi tepsi baklava-börek faturalarının alındığı iddiaları.

Yine Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin sahibi olduğu yerel bir medya kuruluşu tarafından kesilen ve sızan faturalar.

Diğer İddialar ise

Vali Mehmet Aktaş tarafından Hilton’da verilen kahvaltının parası,
Başbakan Binali Yıldırım’ın Karabük ziyaretinin ardından binlerce insanın yemek faturası ve ödemelerle ilgili yönetim kurulu kararı olmadığı,
Valinin makam sekreterinin organize sanayi bölgesi kadrosunda görünmesi,
Karabük Tanıtım Günlerine ödenen paralar,
İnavasyon merkezi inşaatının gecikmesi, projeyi çizen mimarın ilişkileri ve aldığı ücretler, 
OSB’ye yapılacak cami için proje parasının OSB kasasından ödenmesi, projenin nasıl bulunduğu ve ilişkileri,
Cami inşaatının hafriyatında kim sorusu, ihale yapılıp yapılmadığı,
OSB’deki idari bina ve mescit inşaatını yapan firma ve referansları,

Karabük Ticaret ve Sanayi Odasına ilişkin bazı giderlerin Karabük Organize Sanayi Bölgesi tarafından ödenmesi,

Organize Sanayi Bölgesi ormanlık alanına usulsüz ve izinsiz o k döküldüğü iddia edilen inşaat molozları,

BASINA SIZAN FATURALAR

Yerel Medyada yer alan ilk iddia ilişkin basına sızan faturalar var. Bu faturalar anladığımız kadarı ile tanıtım karşılığı Karabük Organize Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi olan Belediye Başkanı Rafet Vergili'ye ait olduğu bilinen bir yerel kanal tarafından kesilen faturalar.

Ancak diğer iddia ilişkin herhangi bir fatura ve ne kadar tuttuğuna ilişkin bilgi sızmadı.

Burada hemen akla şu soru geliyor. Neden tüm harcama iddialarına ilişkin faturalar sızmadı da sadece sayın Vergili'ye ait olduğu belirtilen yerel medyaya ilişkin faturalar sızdırıldı?

Bu faturalar kim tarafından sızdırıldı? Hangi amaçla sızdırıldı?

Burada akla gelen bir fatura ya düzenleyen tarafından ya da bu faturayı teslim alan tarafından yani organize sanayi bölgesinde bu faturayı tasnif eden yada gören bilen tarafından sızdırılabilir.

ÖDEME YETKİSİ KİM DE?

Peki bunca iddia konu Karabük Organize Sanayi Bölgesi tarafından ödendiği iddia edilen faturalar her kesene ödeniyor mu? Yoksa belli bir yetki isteniyor mu?

Organize Sanayi Bölgesi ile ilgisi olmayan bir çok ödeme için Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulundan herhangi bir üyenin talimatı ile mi yapılmıştır?

VURUN ABALI YA MI?

Yerel medya ya sızan haberlerde tüm suçlu ve sorumlu Karabük Organize Sanayi Bölge Müdürü Caner Özcan'ın ismi geçiyor. 

Peki burda akla gelen en önemli soru ise, Müdür Özcan tüm bu vahim iddiaları kendi insiyatif ve yetkisi ile mi yapmıştır?

Bu ödemeleri yapmaya yetkisi varmıdır?

Kendisine talimat verilmiş midir?

Ödeme talimatlarının altında kimin ya da kimlerin imzası vardır?

Bu sorular cevap bulmadan 'vurun abalıya' atasözünde olduğu gibi günah keçisi o k Bölge Müdürü Caner Özcan gösterilmesi ne kadar yerinde ve doğrudur?

SİYASİ OPERASYON MU YAPILIYOR?

Bütün bu iddialar ve söylentiler derinlemesine incelendiğinde, aslında siyasi o k ciddi sonuçlar doğuracağını hesap etmek ve akla getirmek hiç te zor değil. Ancak hiç kimse işin bu boyutunu değerlendirmiyor.

Zira sızan belgeler sadece Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile ilişkilendiriliyor. Duyduğumuza göre sayın Vergili kendisine ait firmaya kesilen faturaların tamamını geri ödeyeceğini söylemiş. 

Şu anda Başkan Vergili bildiğimiz kadarı ile Türkiye'den sadece üç belediye başkanının bulunduğu önemli bir toplantı için Brüksel'de.  Dönüşünde kendisininde içinde bulunduğu Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bu konu ilişkin çok çarpıcı açıklamalar yapacağı tahmin ediliyor.

Peki Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili kendisini açıklama yapma zorunluluğunda hissederde yukarıdaki soruların cevaplarını da içeren açıklamalarda bulunursa ne olacak?

Yapacağı açıklamaların herhangi bir kısmı Ak Parti'ye de yansır ise ne olacak?

16 Nisan referandum sürecinde başlayan AK Parti ve MHP birlikteliği bu açıklamalar ile yerel bazda yeniden sıkıntıya girerse bundan kimin ne kazancı olur? Zira referandum akşamı oy sonuçları ile ilgili yapılan açıklamanın yarattığı kırgınlıklar Ak Parti İl Başkanı Timurçin Saylar ve MHP İl Başkanı Dr Adem Kar'ın yoğun çabaları ile daha yeni yeni son bulmuşken yeniden bir alevlenme yaşanırsa ne olacak? 

Bu olay her iki partinin Genel Merkezlerine sıçrar ve ulusal gündeme düşerse kimin bundan ne kazancı olacak?

KARABÜK SAHİPSİZ Mİ?

Bunca olup bitene şu ana kadar özellike Karabük Milletvekillerinden bir açıklama gelmedi. Zira Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bir yönü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı. Yine Organize Sanayi Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vali'nin yasal atamasının şekli belli olsa da siyaseten Karabük Milletvekillerinin en azından atanmadan önce fikrinin alındığı konusunda görüş birliği var. 

Milyonların hava da uçuştuğu, iddiaların dudak uçuklattığı bir ortamda Karabük Milletvekillerinin sessiz kalmasını kimse bekleyemez ve sessizde kalmamaları lazım.

Ancak bu iddia ve faturaların sızdırılması, Karabük bu kadar sahipsiz mi sorusunu akla getiriveriyor.

SORUŞTURMAYI NEDEN DEFTERDAR YAPIYOR? BAKANLIKTAN NEDEN MÜFETTİŞ İSTENMEDİ? 

Sanayi Bakanlığı yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre normal şartlarda bu tür soruşturmalar Valilik kanalıyla yapılıyor. Ancak Sayın Defterdar'ın Vali'ye bağlı olması, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vali'nin olması ve ödeme talimatlarında imzasının olma olasılığı karşısında bu soruşturma için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan müfettiş istenmesinin daha uygun olacağı, geçmişte örneğinin olduğu bilgisi daha ağır basıyor.

ÖZER KONTOĞLU İSMİ

İlginç bir şekilde bunca tartışmanın içerisinde Özer Kontoğlu ismi de geçmeye başladı. Araştırmalarımıza göre Sayın Kontoğlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı. Peki ne alakası ve ilgili var da sayın Özer Kontoğlu'nun ismi Karabük Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yaşanan tartışmaların içine çekiliyor?