TBMM’de Hakların Demokratik Partisinin (HDP) kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilen akademisyenler ve kamu görevlileri için meclis araştırılması açılması yönergesiyle ilgili önergenin aleyhinde söz alan Karabük milletvekili Burhanettin uysal 15 Temmuz süreci ve yaşananları anlattı.

     Prof. Dr. Uysal konuşmasının devamında;

‘’FETÖ’nün kökünü kurutana kadar müdahale etmek hepimizin boynunun borcu olması gerek. 15 Temmuz gecesi eline silah almamış olabilirler ama eline silah alanların hepsi de gücünü nereden alıyorlardı.  Elbette ki onlardan. Yarın bunlarında ellerine silah almayacağını kim bilebilir. İhanet virüsü vücuda girmiş virüs gibidir. Bir yerde kalmaz. Her organı her hücreyi etkiler. Ve sonunda vücudu teslim alır. Aynen kanser virüsü gibi. Ve şimdi bu vücudu bunlardan temizlememiz gerekiyor. Bu ülkenin özgürlüğüne kastetmeye çalışanlarla işbirliği yapanları, kamuda bunların bayraklarını sallayanları kimse kamu da barınmasını istemez. Ama bunlarla irtibatları olmayanlarından ayrılması da bizim hem vicdan hem devlet sorumluluğumuz hem de millet sorumluluğumuz anlayışı içerisinde yer almaktadır. Sayın başbakanımızın ifadesiyle sapla sapanı karıştırmayacağız. Yapılan incelemeler sonunda FETÖ ile yakınlığının, irtibatının değerlendirilmediği kişiler görevlerinde kararnamelerle iade edilmekte iade edilemeye de devam edilecektir.

Hiçbir devlet beşeri sermayesinden vazgeçemez. Bir profesörün, bir doktorun, bir generalin yetişmesi için ailelerin devletimizin ne kadar yatırım yaptığı, ne kadar zaman harcadığı hepimize maluldür. Tam meyve alacağımız zaman bu insanların devlet kademelerinden uzaklaştırılması hiçbir akıl irade sahibi devletin yapacağı iş değildir. Ama bizimde bundan başka yapacak bir çaremiz kalmamıştır.

Sayın milletvekilleri ihlallere karışan kamu görevlilerinin devlet sistemi içinden arındırılması ilk defa Türkiye’de karşılaşılan bir durum değildir. Örneğin; 1991 Çekoslovakya da, 1992 de Bulgaristan, 1993 Arnavutluk, 1994 de Macaristan, 1997 de Polonya, 1999 da Romanya ve doğu batı Almanya’nın birleşmesinin ardından Almanya da arındırma politikaları farklı şekillerde kullanılmıştır.

Değerli milletvekilleri iktidar olsun muhalefet olsun sorumluluk makamında kim olursa olsun. Bu örgütün bütün unsurlarla birlikte devletin bünyesinden sökülüp atılması için birlikte mücadele etmek devlet bekası milletimizin birlik ve beraberliği ülkemizin bölünmez bütünlüğü için elzemdir.

15 Temmuz gecesi bütün görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak demokrasimize anayasal düzenimize ve millet iradesine nasıl sahip çıktıysak, devletimizin aynı risk ve tehlikeyle karşılaşmamak adına yürüttüğü arındırma politikalarını da engelleyecek veya gölgeleyecek mahiyetteki siyasi yaklaşım ve davranışlar doğru olmadığı gibi FETÖ’ya omuz vermekten başka bir şey değildir. ‘’ dedi.