Safranbolu Belediyesi’nde Necdet Aksoy’un görevden alınmasının ve yerine Kayyım atanmasının ardından usulsüzlük şikâyetleri de ardarda gelmeye başladı.

Bilindiği gibi dünya miras kenti Safranbolu’nun tarihi dokusu ile ilgili yapılacak her değişiklikte, anıtlar kurulunun onayı alınmak zorunda.

Edinilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl Safranbolu Belediyesi tarafından, tarihi eski çarşı bölgesinde bulunan ve eski bir belediye meclis üyesine ait olduğu iddia edilen iş yerinin bulunduğu sokaktaki , sadece iş yerinin önüne özel, tarihi Arnavut kaldırımları kaldırı k yeni taşlarla düzenleme yapıldı. Düzenlemenin ardından sokaktaki diğer işyerleri olmak üzere bazı vatandaşlar tarihi dokunun yok edildiği, Arnavut kaldırımlarının usulsüz ve anıtlar kurulundan izin alınmadan değiştirilmesi nedeniyle Anıtlar Kuruluna şikâyette bulundu.

ÖNCE YAP SONRA İZİN AL

Anıtlar kurulu kendisine gelen şikayet üzerine yaptığı inceleme sonrası Safranbolu Belediyesi’ne resmi bildirimde bulunarak, hangi projeye istinaden bu düzenlemenin yapıldığı, bunun ile ilgili kuruldan geçmiş bir proje olup olmadığını sorguladı. Ancak Safranbolu Belediyesi’nin herhangi bir projesi olmadığı ortaya çıkınca, Belediye tarafından anıtlar kuruluna bir proje yapı k gönderildi.

Yapılan değişikliğin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, geçtiğimiz günlerde yapılan son anıtlar kurulu toplantısına gelen proje reddedildi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR?

Safranbolu Belediyesi bu düzenleme gibi birçok yerde ahbap dost ilişkisi içerisinde yasa uymayan ya da yasaları zorlayan düzenlemeler yaptı mı?

Habere konu arvanut kaldırımlarında izinsiz yapılan düzenleme kimin işyerine yapıldı?

Neden bütün sokak yerine sadece sokağın başında olan bu işyerinin önüne yapıldı?

Anıtlar Kurulu izin alınmadan yapılan bu düzenleme karşısında Safranbolu Belediyesi’ne hangi ceza ya da yaptırımda bulundu?

Anıtlar kurulu Safranbolu Belediyesi’ni uyardı mı? Uyardıysa, buna rağmen belediye neden yapılan düzenlemeyi iptal ederek eski haline getirmedi?

Düzenleme talimatını KİM VERDİ?