GENEL KURULA BİR KAÇ GÜN KALA

Gruplar Anlaştı mı?

Siyaset ve Devlet Ne Yapıyor?

Kimler Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Olacak?

Her zamankinden farklı bir hava esen Kardemir seçimli genel kurulu KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) undaki açıklama da olduğu gibi 2 Ağustos Çarşamba günü yapılacak.

Geçtiğimiz hafta içerisinde yazdığımız birkaç haber ve yorumda olması muhtemel bağımsız Yönetim Kurulu üyelerinin isimlerini sütunlarımıza taşımız ve okurlarımız ilk defa bizden öğrenmişti. Ardından da Kardemir’in KAP taki açıklaması ile teyit edilmişti.

Haber ve yorumlarımızda genel kurul sürecini yakından takip ettiğimizi belirtmiştik.

GURUPLAR ANLAŞTI MI?

Uzunca bir süredir herkes Kardemir denildiği zaman Yolbulan ve Güleç ailelerini dile getiriyor. Etkin hissedarlar deniliyor. Sayın Cavit Yücel’in Yönetim Kurulu’ndan çekilmesinin ardından Yücel ailesi (Kroman Gurubu)undan pek bahseden yok. Ancak bu gurubunda oldukça fazla hissesi olduğu aşikar.

Genel Kurulda hisseler ortaya konulmadıkça net o k kimse bilemese de bu üç ailenin toplam hissesinin yüzde onbeş civarında olduğu genel bir kanı.

O zaman kimse şu soruyu akla getirmiyor! Kalan yüzde 85 in hepsi küçük hissedarlar mı yoksa bizlerin bilmediği ya da tanımadığı orta ölçekli diyebileceğimiz başka hissedarlar da var mı? Bu hissedarlar genel kurula geniş şekilde katılırlar ise farklı sonuçlar çıkabilir mi? Bunu genel kurulda hep birlikte göreceğiz.

Sorumuza geri döndüğümüz de mevcut üç aile ya da gurup anlaştı mı? Konsensüs sağlandı mı diye sorduğumuzda şu an itibariyle EVET denilecek bir durumun oluşmadığı görülüyor.

Anlaşmazlığın altında aslında bir değil birden çok neden yattığını söylesek hiç de yanlış olmaz. İleriye yönelik yönetim şekli, yönetime girecek bağımsız yönetim kurulu üyeleri, Şirketin Karabük yerel ölçeğinden ulus rası ölçeğe taşınması ve bunu şekli şimali, Ticaretin genel kurulanı olan, finansal açıdan kim daha güçlü ise yönetimde gücü ile orantılı olma isteği, ulusal ya da ulus rası çelik sektöründeki oyuncuların yanı sıra, finans ve etkileşimdeki diğer güçler ile ilişkilerin boyutunun ne olacağı, başlıca anlaşmazlık sebepleri o k düşünülebilir.

Anlaşmazlığın önemli konularından birisi ise bağımsız o k girecek dört tane yönetim kurulu üyesinin isimleri üzerine. Bunu ayrı bir paragraf o k işleyeceğiz.

Karabük Derin Haber’e özel, bu ailelerin yaptığımı açıklamalardan anladığımız kadarı ile Genel Müdürlüğün Karabük’te kalması noktasında şimdilik ortak bir ses var. Umarız bunu yapılacak genel kurulda kayıt geçecek şekilde deklere ederler ve dile getirerek Karabük insanında oluşan TAŞINACAK algısını sona erdirirler. Anlaşılan bir diğer konu ise Türk Ticaret Kanunu’nun şirket yönetim kurulu üyeleri ticaret yapamaz mealindeki hükmünü genel kurul izni a k ortadan kaldırmak. Zaten Genel Kurul gündeminde de madde o k var.

KİMLER BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLACAK?

Aslında bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kim olacağına kanunen Genel Kurul oy çokluğu ile karar veriyor. Ancak bir şart var. SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)’nun uygunluk vermesi gerekiyor. Şartları var elbette ki. SPK bir yanıyla devlet kurumu olup, yatırımcıları koruma adına borsada işlem gören şirketleri denetliyor.

Anladığımız ve duyduğumuz kadarı ile Devlet bu sefer son derece hassas davranıyor. Uygunluk verilecek bağımsız yönetim kurulu üyeleri konusunda ince eleyip sık dokuyor. Devleti yöneten siyaset te bu konuda bütün dengeleri korumaya çalışıyor. Duyumlarımıza göre konu Başbakan’a kadar gitti ve özellikle etkin hissedarların temsilcileri ile bir görüşme yapıldı.

KARABÜK MİLLETVEKİLLERİ SÜRECİN NERESİNDE?

Aslında bu konuda net bir bilgi yok. Ancak henüz teyitleyemesek de söylentiler Karabük Milletvekilleri ile de görüşme yapıldığı ve bir şekilde sürecin içinde olduğu söyleniyor. Eğer Sayın Başbakan ile etkin hissedarlar bir görüşme yapmış ise, Sayın Başbakan’ın her iki Karabük milletvekilimiz ile bir değerlendirme yapması ve fikrini alması en şık olanı olacaktır. Aynı şekilde etkin hissedarların da, eğer görüşmeler yapıyorlar ise, her iki milletvekilimizin de fikrine düşüncesine başvurması, ileri zamanda ortaya çıkacak ihtiyaç halinde her iki milletvekilinin birlikte hareket etmesinin zeminini hazırlamış olacaktır.

Burada isim bazında önemli bir nokta Sayın Osman Kahveci. Siyaset kurumunun hem parti ile ilişkilerin düzenlenmesi, hem çalışanların sorunlarının yerinde tespit ve çözümlerinin bulunması noktasında tavsiye ettiği ve Kardemir Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğünden bir süredir bağımsız yönetim kurulu üyeliği yapıyor.

Sayın Kahveci’nin geçen süreç içerisinde gerek sağlık sorunlarından dolayı gerekse başka sebeplerden olsa gerek, kendisinden bekleneni yeterince yerine getiremediği genel kabul görmüş durumda. Özellikle 15 nisanda, referandum çalışmalarının son günü, kendisine dert yanan “Milletvekillerine gidin, Karabük’ü terk edin” şeklindeki sözleri zaten bu hoşnutsuzluğun ortaya çıkmış hali. Zaten mevcut etkin hissedar aileler arasında da Sayın Kahveci konusunda bir kabul birlikteliği olmadığını duyuyoruz.

Eğer bu tür bir sorumluluk için yeni bir isim tavsiye edilecek ise, bizce bu isim, parti tabanında, geniş bir kesimde kabul gören, her iki milletvekilinin onayladığı, Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ceylan ve İl Başkanı Sayın Timurçin Saylar’ında ismi üzerinde uzlaşma sağladığı bir isim olmalı. Bizce bunu yapabilecek birkaç isim var ama, bu kararı verecekler adına söz söylemek istemediğimizden  burada zikretmiyoruz.

GENEL KURUL ERTELENİR Mİ?

Bildiğimiz kadarı ile Türk Ticaret Kanunu’nda tavsiye edilecek bağımsız yönetim kurulu üyesi adaylarının iki ay öncesinden bildirilmesi şeklinde bir hüküm var. Kardemir ise bu konudaki düzeltilmiş son aday listesini yaklaşık 10 gün önce yaptı. SPK’nın bunu dikkate alacağını düşünüyoruz.

Bir diğer konu ise, doğal o k, yönetime girecek etkin hissedarların birlikte çalışacakları bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kendilerinin de uygun göreceği kişiler olması. Bu isteğe olumlu bakmak bir yerde doğru da olabilir.

Diğer yandan ise ileride daha da büyüyerek ilk yirmi lere girmesi beklenen, ülke açısından stratejik önemi olan bir şirketin en iyi şekilde yönetilmesinin sağlanması noktasında, devletin de SPK kanalı ile onaylayacağı bağımsız yönetim kurulu üyeleri ile bu kontrolü yapmak istemesi de doğal dır.

Özellikle bugün gelinen nokta da, bağımsız yönetim kurulu üyeleri ile ilgili henüz hiçbir şey netleşmeden genel kurula gidilmesi ne tür sonuçlar doğurur iyi düşünmek lazım. Keşke bağımsız yönetim kurulu üyeleri ile ilgili bu çalışma çok daha önceden yapılıp bugün üzerinde anlaşılmış bir liste haline gelinmiş olsaydı ve 6 gün sonra, Çarşamba günkü genel kurula bu huzur ve rahatlık ile gidilseydi.

Biz tavsiye etsek, desek ki, “Gelin bu Genel Kurulu bir süre erteleyin ve ortak görüşte buluşmak için zaman oluşsun” desek, belki birileri “oturduğu yerden koskoca şirkete yön vermeye çalışıyor” diyecektir. Ama bizim penceremizden görünen gerçekte budur.

Karabük Derin Haber o k gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz.