Kardemir’in ertelenen seçimli Genel Kurul sonrası SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın etkin hissedarlardan aday o k yönetim kurulu üyelerinin listesini istediği iddia ediliyor.

Kardemir’in 2 Ağustos’ta yapılacağı bildirilen seçimli genel kurulu, seçilecek bağımsız yönetim kurulu üyeleri konusunda çıkan tartışmalar üzerine tarih belirtilmeden ertelenmişti.

Ertelemenin ardından SPK tarafından isim listesi verileceğine ilişkin kamuoyundaki söylentiler devam ederken şimdi de SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın Kardemir’in etkin hissedarlarından kendileri tarafından aday gösterilecek hissedarları temsil edecek ve seçimli genel kurulda aday gösterilecek kişilerin isimlerinin yazılı ve taahhüt manasına gelecek şekilde istendiği iddiaları ortaya çıktı.

Karabük Derin Haber o k defalarca kendisi ile görüşme talebinde bulunduğumuz ve sonunda kısa bir telefon görüşmesi yaptığımız Başkan Ertaş’a, “Binlerce hissedarı olan ve borsada işlem gören bir şirketin genel kurul tarihinin böyle belirsiz şekilde bekletilmesinin nedeni nedir, tedirginlik yaratmaz mı?” şeklindeki sorumuza, “Gerekli açıklamaları KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) nda yayınlıyoruz. Oradan takip edin” şeklinde cevap verirken, şimdi de son gelişme ile cevap bekleyen bir çok soru ortaya çıktı.

KAMUOYU VE HİSSEDARLAR SORUYOR

-2 Ağustos 2017 tarihinde yapılması açıklanan seçimli genel kurul ne zaman yapılacak?

-Hissedarlar tarafından genel kurulda hisse-oy hesabına göre seçilmesi gereken 7 yönetim kurulu üyesi isimlerini daha genel kurul tarihi belli olmadan istediniz mi?

-Eğer bu isimleri etkin hissedar aile o k bilinen Güleç, Yolbulan ve Yücel ailelerinden istediyseniz, hangi amaç ile istediniz?

-Kardemir TTK (Türk Ticaret Kanunu) ve SPK mevzuatına göre ticaret yapan özel bir şirket olduğuna göre ilgili mevzuatın hangi maddesine göre böyle bir talepte bulundunuz?

-Genel Kurul’da seçilmesi gereken hissedarların temsilcisi yönetim kurulu üyelerinin isimlerinin önceden teyit edercesine istenmesi, binlerce hissedarın oyuna ipotek konma manasına gelmez mi?

-Sözü geçen üç etkin hissedar aile harici yaklaşık yüzde seken hissedar yarın genel kurulda bir başka aday ya da adaylar gösterir ise ne olacak? Yine mi genel kurul ertelenecek?

-Yapılacak seçimli genel kurulda istediğiniz iddia edilen yönetim kuruluna girecek adaylar haricinde etkin ailelerden herhangi birisi ya da birkaçı başka bir ismi aday gösterip genel kurulun oyu ile seçerse ne olacak?

-Kamuoyuna ve Basına yansıyan etkin aileleri temsilen aday gösterilecekleri belirtilen yedi kişinin isimlerini yazılı o k istemişseniz ve bu listedeki isimler aynı ise, o zaman bu isimler kamuoyuna ve basında nasıl yer aldı?

-SPK mevzuatına göre sadece seçilecek bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kanunda belirtilen kriterleri taşıyıp taşımadığının kontrol ve tasdik edilmesi olan SPK yetkisinin sınırları nereye kadardır?

-SPK borsada işlem gören her özel şirketten seçimli genel kurul öncesi aday gösterecekleri yönetim kurulu üyelerinin isim listesini istiyor mu?

-Kardemir genel kurulu üzerinden yapılan bunca spekülasyon, söylenti ve gelişme, yerli ve yabancı sermayeyi, hissedarları, potansiyel hissedarları ne kadar etkiler?

Şimdi kamuoyu bu soruların cevaplarını merak ediyor!