Kardemir A.Ş. tarafından yapımına başlanan İmam Hatip Lisesi inşaatının ihalesiz şekilde bir firmaya verildiği iddiası zarara mı uğratılıyor sorusunu gündeme getirdi.

Kardemir A.Ş tarafından 03 Nisan 2017 tarihinde Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Karabük’ ün Kuruluşunun 80.Yılı etkinleri kapsamında temel atılan Merkez Yenişehir Mahallesinde yaptırılacak olan 32 Derslikli Kardemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Eğitim Binamızın inşaatı devam ediyor.

Yıllardır kurumsal kimliği öne çıkartma çabası içerisinde olmaya çalışan, alım ihalelerini elektronik o k Pratis denilen sistem üzerinden, müdahale olmadan en ucuz şekilde almaya çalışan Kardemir’de bazı alımların pratis sistemi dışında yapıldığı iddia ediliyor.

İşte bu iddialardan biriside çok büyük tutardaki Kardemir Anadolu İmam Hatip Lisesi İnşaatı.

Edinilen bilgilere göre lisenin yapımı için yönetime tek firma o k önerildi. Hatta yapılan sözleşme Kardemir’i ciddi zarara uğratabilecek maddeleri içeriyor.

İŞTE DİLE GETİRİLEN İDDİALAR

1- İnşaatı devam etmekle birlikte, İmam Hatip Lisesi binasını yapan inşaat firmasına davet usulü ile hiçbir ihale yapılmadan mı verildi?

2- İnşaatın yapımı verilen Firma niçin ve kim tarafından tercih edildi?

3- Eğer doğru ise, İhale yapılmadan bu firmaya verilmesini Kardemir yönetim kuruluna kim tarafından nasıl getirildi?

4- Siyaseten herhangi bir telkinde bulunuldu mu?

5- İnşaatın yapımı verilen firma sahibi ile siyasetin herhangi bir ilgisi var mı?

6- Ertelenen seçimli genel kurul öncesi siyasetin müdahalesi gündemde konuşulurken, iddia edilen İmam Hatip lisesi inşaatındaki müdahale gibi yarın sürekli müdahaleler olur ise Kardemir devlet zamanındaki katlanan zararlar dönemine tekrar dönmez mi?

7- Yapılan sözleşmede, birim fiyatı tespit edilemeyen işler gibi muhlak bir ifade kullanı k üstüne üstlük nakliye vs maliyetleri de yüklenip bir de %15-20 oranında müteahhit karı olan bir madde var mı?

8- Varsa bu madde kullanı k Kardemir çok daha düşük maliyet ile alabileceği malzemelere ciddi yüksek ücretler ödemek zorunda kalmaz mı?

9- Sözleşmede inşaat işlerinde usuleten %18 gibi bir indirim uygulandı mı?

10- Devlet ihalelerinde inşaat kırımları yüzde kırk kadar inerken, ihalesiz yapılan bu uygulama ile Kardemir zarar etmiş olmuyor mu? Diyelim ki bu inşaatın yapım bedeli 10 milyon TL olsa şirket birkaç milyon TL zarar etmiş olmuyor mu?

Şimdi Karabük Kamuoyu, Kardemir yatırımcıları bu soruların cevabını arıyor.

Karabük Derin Haber o k bizde araştırmalarımıza devam ediyoruz.