Irak ve Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan ya da kaça o k ülkemize gelen milyonlarca Iraklı ve Suriyeli mülteciler Avrupa’ya gitmek için bu sefer Kastamonu ve Bartın’ı mesken edinmeye başladı.

Ülkelerinde yaşanan iç savaşın ardından ülkemize gelen milyonlarca sığınmacı Avrupa’ya gidebilmek için ülkemizin özellikle ege sahillerini kullanıyorlardı. Kaçak yollarda gitmek için insan kaçakçılarının ağına düşen yüzlerce insan bindikleri teknelerde hayatını kaybetmişti.

Sahil güvenlik ekiplerinin aldıkları sıkı önlemler ile ege sahillerinden geçişlerin ciddi denetim altına alınmasının ardından yeni yerler arayan insan kaçakçıları bu kez de Kastamonu ve Bartın’ı mesken edinmenin yollarını arıyor.

Kastamonu ve Bartın Sahil güvenlik ekiplerince 29 ağustos Salı günü yapılan operasyon ile Kastamonu sahillerinden aldıkları, içindeki mülteciler ile Romanya’ya yola çıkan ve 337 mültecinin bulunduğu tekne yakalanarak Amasra’da sahile yanaştırıldı.

 Yapılan ilk tespitlerde 20 kişi kapasitesi olan balıkçı gemisine çoğunluğu çocuk olmak üzere 337 kişinin bindirildiği öğrenildi. Bazı mültecilerin daha önceden de Avrupa’ya gitmek için girişimde bulundukları ve bir bölümünün bazı illerden Kastamonu’ya gelerek Avrupa’ya gitmek isteyen umut teknesine bindikleri öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Amasra Sahil Güvenlik Komutanlığına gelen bir bilgi üzerine sabah erken saatlerde denizden ve helikopter ile havadan başlatılan aramalar sabah 11.öğle saatlerinde sonuç verdi. Dev dalga rağmen Romanya yolculuğunu sürdürmek isteyen mültecilerle görüşmelerini sürdüren Sahil Güvenlik ekipleri mültecileri ve gemide bulunan iki Türk kaptanı ikna etti. Amasra Limanı’na dönmek üzere hareket eden gemi akşam 17.00’de askeri limana yanaştığında su aldığı anlaşı k liman içinde müdahale edildi. Sahil Güvenlik ekiplerinin mültecilerle pazarlığının 10 dakika daha uzun sürmesi durumunda balıkçı gemisinin Karadeniz’in dev dalgalarına daha fazla dayanamayacağı ve büyük bir facia yaşanabileceği öğrenildi.

Çeşme’den kalkan balıkçı teknesinin Kastamonu bölgesine mültecileri almaya geldiği ve iki kaptanın da daha önceden insan kaçakçılığından sabıkalı oldukları belirtilirken mültecileri onbeşer bin dolar para karşılığı Romanya’ya kaçırmayı kabul ettikleri öğrenildi.

Yirmi Kişilik Teknede bulunan 337 kişiye karşılık 50 can yeleği bulunduğu anlaşılırken hayat kurtarması için bulunması gereken can yeleklerini dahi ağırlık yaptığı düşüncesi ile tekneye almadığı iddia edildi.