Konferans öncesinde Vali Kemal Çeber’i makamında ziyaret eden Karataş hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Ziyaretten ve kendisini ilimizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Çeber, nazik ziyareti için Prof. Dr. Mustafa Karataş’a teşekkür etti.

Konferansa Vali Kemal Çeber’in yanı sıra Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Ahiliğin çok güzel bir kültür olduğunu ve Osmanlıda bugün ki anlamıyla Ticaret Odası diyebileceğimiz bir kuruluş olduğunu ifade ederek konferansa başlayan Karataş, “Besleme ile başlanan alın terinin, emeğin, kutsalın, ekmeğini kazanma duygusu, helalinden kazanma duygusu ahilik. “Ah” kardeş, “Ahi” benim kardeşim demek aslında.  Ahilik de esnafın birbiriyle olan kardeşliği. Kardeşi kendisine tercih eden, kanaatin ve tevekkülün timsali, hakka rızanın adıdır ahilik. Tatlı dilin, güler yüzün, çalışkanlığın ve iyiliğin adresidir ahilik. Allah işini güzel yapanları sever. Kur-an’ı Kerim’de onlarca ayette “Allah güzel davrananları, güzel yapanları sever” işini güzel yapmanın mesleğidir ahilik. İşi güzel yapmak sadece esnafın, tüccarın işi değil her meslek sahibinin vazifesidir. Kalkınmak için, gelişmek için, ilerlemek için herkesin kendi işini güzel yapması gerekir. Başkasının işini güzel yapmasını beklemek yerine kendimiz işimizi güzel yaparsak o zaman bizde ahilik felsefesiyle, o kardeşlik şuuruyla hareket etmiş oluruz. Ahi Evran’dan, Hacı Bayramı Veli’den, Ahmet Yesevi’lerden, Yusuf Has Hacib’lerden, Mevlana’lardan, Yunus Emre’lerden özetle gelen güzel ahlakın numunesidir ahilik. Özünü oradan alır, İslam ahlakından alır. Sermayesi dürüstlüktür, kârı halka hizmettir Allah razı olsun duası almaktır. Esnafta bu duayı alırsa kârdadır. Eli işte, gönlü hâk ta olmanın yoludur ahilik. Ticaretin, alışverişin Allah’ı anmaktan alıkoymadığı yiğitlerin yetiştiği ocaktır ahilik. Tartıda hile yapmamak, alışverişte hak geçirmemek, dürüstlük tacıdır ahilik. Ölçüde ve tartıda hile yapanları Kur-an’ı Kerim sure ile azarlamıştır. “O ölçüde ve tartıda hile yapan yazıklar olsun, onlar cehennemde veyl çukuruna gireceklerdir. Onlar kendileri bir şey alacakken ölçünün ve tartının doğru olmasını isterler, kendileri bir şey satarken ölçüde ve tartıda hile yaparlar, eksik yaparlar. Hâlbuki tekrar yaratılacaklarını bilmezler mi?” Kur-an’ı Kerim’de 83. Surede, Mutaffifin Suresinde 1. ila 4. Ayetlerde Allah’u Teâlâ böyle buyuruyor. Ahilik de özet o k ahlakını buradan alıyor.” diye konuştu.

Konferansta Esnaf ve Tüccarlarımıza başlıklar altında bazı tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Karataş;

*Ölçüde ve tartıda hile yapma,

*Malının kusurunu gizleme alışveriş esnasında yemin etme,

*Faiz yeme, tefecilik yapma,

*Rüşvet alma, rüşvet verme,

*Komşunun, diğer esnaf ve tüccarın satışını engelleme,

*Paranın ve menfaatin kulu olma,

*Sana bu imkânların kapısını açan Allah’a şükret ve ona kulluk yap,

*Zekât ve sadakanı fakirle paylaş, vergini ver,

*İşçinin ücretini alın teri kurumadan öde,

*En kıymetli sermayenin itibar olduğunu unutma,

*Yeryüzünü dolaş, çorak araziyi verimle hale getir, rızkının sana çok yakında olduğunu unutma, adımını at, kolunu uzat,

*En büyük zenginliğin kanaat olduğunu aklından çıkartma,

*Erken kalk, dükkânını besmele ile erken aç, rızkının paylaştırıldığı saati kaçırma, bu da hadistir.

Erken kalkın diye esnaf ve tüccar sesleniyor peygamber efendimiz. O rızkın dağıtıldığı saati kaçırma diyor. Erken dükkân açanlar ya da dükkânında kâğıt, tavla, oyun oynamayıp raflarını temizleyip aktaranlar daha çok kazanırlar. Rafı aktarman çalışmaktır, oturup çekirdek yiyeceğine, dükkânını tertemiz, pırıl pırıl yap o da bir alın teridir, çalışmakta bir duadır.

Cenabı hak rızkımızı bol eylesin, Allah’ü Teâlâ ummadığımız yerlerden hayırlı rızık kapıları açsın. Memleketimize, milletimize, esnafımıza, tüccarımıza helalinden bol bereket ihsan eylesin. Ahilik haftası sebebiyle yurdumuzun dört bir tarafında yapılan bu etkinliklerde söylenenleri, gündeme gelenleri, doğruları Cenabı hak almayı hepimize nasip eylesin. Rabbim hepimize gönlümüzün muradını ihsan eylesin.” diyerek konferansı bitirdi.