Karabük Halk Sağlığı İl Müdürlüğü 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününe bir kaç gün kala sporun hayatımızdaki yerini ve önemini anlattı.

Fiziksel hareketsizliğin dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olduğu belirtilen açıklama şu şekildedir:

"Toplumda spor o k algılanan fiziksel aktivite, aslında günlük yaşamımızdaki tüm hareketlerimizdir. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktivitelerde fiziksel aktivite o k kabul edilmektedir.

Fiziksel aktivitelerin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş gurubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş gurubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. (Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artış neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.)

  • Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.
  • Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
  • Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.
  • Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş gurupları oluşturabilirsiniz.
  • Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.
  • Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.

Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli o k yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.”