AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI NE OLDU?

Ak Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar’ın istifa etmesinin ardından hala daha bir görevlendirme yapılamadı. 21 kişi temayül yoklaması için çağrıldı. Bunlardan 3-6 tanesinin Genel Merkez’e çağrılacağı söylendi. Hatta birkaç gün önce gizliden kamuoyu yoklaması bile yapıldı. Son edindiğimiz bilgi birkaç gün içinde yeni il başkanının isminin açıklanacağı şeklindi.

Listeler, isimler, hem yerel medya da, hem Ak Parti camiasında farklı farklı konuşuldu. Elbette ki aday olanların ya da ismi geçenlerin kendilerine göre haklı sebepleri olabilir, kendilerinin daha iyi yapabileceğini öne sürebilirler.

Ancak bizlere gelen son bilgiler, Genel Merkez yöneticilerinin Mustafa Çelenli ve Cumhur Ünal ismi üzerinde ağırlıklı durduğu ancak bu her iki isminde kesinlikle kabul etmediği ve kendilerine göre mazeretlerini beyan ettikleri yönünde. Sedat Namal ismi dillendirilse bile, atanacak ve bir iki ay içinde seçilecek, sonrasında partiyi seçimlere hazırlayacak olan il başkanının muhtemelen Belediye Başkan ve milletvekili adayı olmayacağı göz önüne bulundurulduğunda,  sayın Namal’ın da bu konuda pek istekli olmayacağını düşünüyoruz.

Ak Parti Afyon kampında da zaman zaman Karabük’e yakın kişilerce yapılan görüşmelerde, bu şartlar altında 4 ismin üzerinde durulduğu belirtiliyor. Kulağımıza gelen bu dört ismin arasında Bülent Ersöz ve Av. İsmail Altınöz olduğu şeklinde.

Diyebileceğimiz şu ki, önümüzdeki hafta Ak Parti Karabük il başkanı ismi kesinleşir gibi geliyor bize.

MARZİNC, KARDEMİR VE VERGİLİ

Aylardır hatta ve hatta birkaç yıldır vatandaşların sürekli yakındığı, zaman zaman yerel basının da konusu olan Karabük’ün çevre kirliliği ile ilgili Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’den ani ve şok bir çıkış geldi. Vergili basın toplantısında resmen Marzinc ve Kardemir’e savaş açtı. Çok ağır ithamlarda bulundu. Hatta savcılığa suç duyurusudur dedi. Marzinc başlı başına kurulduğu günden bu yana bir hata. Elle tutulur doğru dürüst hiçbir savunulacak yeri yok gibi. Kardemir ise Vergili’nin çıkışından sonra Genel Müdür Ercüment Ünal başını Kardemir’in içinden çıkardı ve Vergili’ye jet bir ziyaret yaptı. Güya çevre yatırımları ile ilgili detaylı bilgiler verdi ve Başkan Vergili’de bundan memnun oldu. Eğer bir ziyaret ile Vergili’nin bütün iddiaları sona erdiyse, o zaman sormak lazım keşke şimdiye kadar bu ziyaret gerçekleşseydi. Ancak bu kadar basit ve kolay olmadığını da “zır cahil” bile bilir. Bize anlatılanlar var, Filtreler, ölçüm cihazları, çevre yatırımları ile ilgili 2012 den bu yana, zamana yayarak Çevre il Müdürlüğü’nün nasıl oyalandığı kulaklarımıza geliyor. Eleştirenlere “Kardemir Düşmanı”, alınmayan tedbirlere “Karabük’ün ekmek kapısı” savunmasını geliştirilerek geçirilen yıllar. Sonunda top Bakanlığa atıldı. Bugün gelecek yetkililer. Bakalım gerçekten ciddi yaptırımlar ve kontroller olacak mı yoksa “vatandaşın gazı alınıp” yine bilindik manzaralar mı yaşanacak hep birlikte göreceğiz.

KARABÜK EMNİYETİ, FETÖ VE UYUŞTURUCU OPERASYONLARI

Karabük Emniyetinde son aylarda çok ciddi uyuşturucu operasyonları yapılıyor. Adeta tacirlere göz açtırılmıyor. Sıkı takip yapılıyor. Hatta bölgenin ve nüfusa göre Türkiye’nin uyuşturucu operasyonları konusunda en başarılı illerinden birisi olduğu belirtiliyor. Başarının iç işleri bakanlığı nezdinde de gözden kaçmadığı konuşuluyor.

FETÖ operasyonları ve çalışmaları ise sessiz ve derinden devam ediyor. Elde edilen yeni Bylock listesinin Karabük’e yansıyan kısmı üzerinde de ciddi çalışmalar yapılıyor. İlerleyen günlerde bu çalışmaların sonuçlarını göreceğiz. Zaman zaman basın o k bilgi alamamaktan yakınsak da, Karabük Emniyetindeki çalışma tarzı değişikliğinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalar sessiz ve derinden devam ediyor. Bizler böyle anlıyor ve yorumluyoruz.

SAFRANBOLU FESTİVALİ VE BUDİST RESMİ ÖDÜLÜ

Festival kapsamında düzenlene resim yarışmasında Myanmarlı bir ressamın Budist resmine ödül verilmesi tartışması bizim derin haber o k dile getirdiğimiz bir konu idi. Günlerce tartışıldı. Fotoğraf sanatçıları federasyonu, Safranbolu Festival komitesi ödül vermedi diye desteğini çektiğini açıkladı. Her ne kadar komite ödülü biz vermeyecektik dese de, gerçekte itiraz olmasa verilecekti sanki.

Bu konuyu dile getirdik ancak yapılan resmi açıklamalar hariç diğer basın kuruluşlarında, STK larda hiç yer almadı desek yeri var. Beklerdik ki, aynı hassasiyet Ticaret odalarından, esnaf odalarına, siyasi partilere kadar yerel STK lardan doğru ya da yanlış noktasında bir açıklama yapılsın. Burada bir tek Safranbolu Kaymakam’ı Fatih Ürkmezer’in net duruşu oldu. Bence MİLLİ DURUŞ kavramı sık sık konuşulmalı.

KARDEMİR YÖNETİM KURULU

Kardemir yönetim kurulu seçimleri nihayet 1 Kasım’da yapılacak. Uzun zamandır beklenen açıklama geldi. Bir sürü isim konuşuldu. Yazıldı çizildi. Ancak bunların hepsi boş çıktı. Dosyalar, bilgiler, belgeler hem Başbakan’a, hem Cumhurbaşkanımıza iletildiği söylendi. Bunlarında etkisi olsa gerek, hiç kimsenin ummadığı 4 bağımsız yönetim kurulu üyesi adayı ortaya çıktı. Edindiğimiz bilgilerde bu isimlerden birisinin Başbakan Binali Yıldırım’ın çok uzun yıllardır tanıştığı ve birlikte çalıştığı bir arkadaşı olduğu. Sayın Bülent Gedikli’nin ise yıllardır Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi konularında danışmanlığını yaptığı ve hatta geçmiş yıllarda Kardemir’in yeminli mali müşavirliğini yaptığı. Bir diğerinin geçmiş yıllarda Ak Parti’nin tanıtım medya başkan yardımcılığı yaptığı. Genel kanı ise listenin Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden çıktığı şeklinde. Eğer böyle ise mutlaka bir bildiğinin olduğu ve doğru tespit yaptığını söylemek gerekir.

KİM MEMNUN, KİM DEĞİL?

İsimleri netleşen bağımsız yönetim kurulu üyesi adayları ile ilgili farklı cephelerden farklı yorumlar yapıldı. Görüşlerden birisi, Karabüklülük ve yerli ruhu söylem ve sloganının tutmadığı ve pek kayda değer görülmediği. Hatta bu slogan çerçevesinde en üst nokta iletilen, tavsiye edilen isimlerin bu yüzden listeye konulmadığı. Güleç cephesinden henüz bize net tavrı konusunda bir bilgi ulaşmadı. Söylentiler ise hayal kırıklığı olduğu şeklinde. Yolbulan ve Yücel gurubunun ise tavsiye edilen isimlere olumlu baktığı yönde.

KALAN YEDİ KİŞİ KİM OLUR?

Kardemir’in 4 bağımsız üyesi haricinde gözler şimdi de 1 Kasımdaki seçimli genel kurulda seçilecek olan diğer 7 kişinin kim olacağı konusunda. Genel kanı, siyasetin diğer 7 kişi konusunu kendi mecrasına bırakacağı noktasında. Mevcut şartlar ve hisse yapısına göre bir seçim olacak gibi görünüyor. Yani seçimlerin sonucunu hisse fazlalığı belirleyecek.

Burada A gurubu adına ağırlıklı hisseyi elinde tutan Yolbulan ve Yücel gurubu ile yine bu gurup destek veren çok sayıdaki orta düzeyde hisse sahiplerinin 4 yönetim kurulunu seçebilecek oy çokluğuna erişeceği düşünülüyor. İsimler noktasında ise kendileri karar verecekler.

B gurubunda ise durum biraz karışık. Bu guruptan seçilecek 2 yönetim kurulu üyeliği için Kamil Güleç ve oğlu H. Çağrı Güleç’ın ciddi bir efor sarf ettiği gözleniyor. Zira yaşanan belirsizlik sürecinde hemen hemen her gün A hisselerini satıp B hissesi aldılar. Hatta yerli fikrini destekleyenler ile birlikte elinde az ya da çok B gurubu hissesi bulunan birçok kişiyi kendilerine destek vermeleri noktasında ikna çalışmasına devam ettikleri şeklinde bilgiler geliyor. Özellikle Karabük yerelinde ciddi B gurubu hissesi olduğu bilinen birkaç ismin hangi yönde hareket edeceğini yoklamaya çalıştık. Ancak bu isimlerinde geleceği iyi hesap etmeye çalıştıkları, daha güçlü olan gurup ile birlikte hareket etme eğiliminde oldukları öne sürülüyor.

Her ne kadar günlük alınıp satılsa da B gurubu hisselerinin çoğunluğunun Karabük haricindeki kişi, fon, banka ya da guruplarda olduğunu öne sürenlerin bu bilgileri dikkate alındığında B gurubundan kim ya da kimlerin yönetime gireceği henüz netlik kazanmamış gibi görünüyor. Sürpriz isimler olur ise kimse şaşırmasın.

D gurubundan seçilecek bir yönetim kurulu üyesinin ise durumu sanırım genel kurul günü belli olacak. Çok fazla olan bu hisse gurubunda hangi güçlü hissedarlar oy kullanmaya gelecek, ne kadar hisse oy kullanacak 1 Kasım da hep birlikte göreceğiz.