Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce 2017 yılı içerisinde İşgücü Piyasası Araştırmaları kapsamında 251 işyeri ziyaret edilerek eleman ihtiyaçları tespit edildi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün hazırladığı veriler şu şekilde olmuştur;

"Karabük genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinin %19,1’inde 482 kişilik açık iş olduğu tespit edilirken Karabük genelinde açık iş oranı %3,1 o k hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %4,5 ile Ulaştırma ve Depolama oldu.

EN ÇOK TALEP EDİLEN MESLEK HANGİLERİ OLDU?

İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Makineci(Dikiş), Proses İşçisi ve Çelikhane İşçisidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe, Proje Tabanlı Çalışma ve Takım Çalışmasıdır. İşverenler talep ettikleri açık işleri, İŞKUR aracılığı ile arama ortalaması Türkiye’nin yüzde 60 iken Karabük’te bu oran ortalama yüzde 93 ile Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.

ELEMAN TEMİNİ ZOR OLAN MESLEKLER

Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %35,5’inde 600 kişinin temininde güçlük çekildiği görülmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Makineci (Dikiş), Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Teknisyeni, Tornacı (Torna Tezgahı Operatörü), Kuvvetli Akım Tesisatçısı, Metal Teknolojisi Teknisyeni, Gümüş Kaynakçısı (Makine İle), Konfeksiyon İşçisi, Elektrikçi (Genel) Ve Makine Bakımcı meslekleridir.

İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN MESLEKLER

Karabük genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 656 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 4,4 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İdari ve destek hizmet faaliyetleri, İmalat, Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımıdır. 

İSTİHDAM AZALIŞI BEKLEYEN MESLEKLER

Güvenlik Görevlisi (Silahsız), Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Teknisyeni mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Kamyon Şoförü, Ekskavatör(Kazıma Ve Yükleme) Operatörü, Ustabaşı/Postabaşı/Formen/Atölye Sorumlusu mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmanın, çalışma hayatı paydaşlarına rehber olması beklenmektedir."