Kardemir’in 1 Kasım’da yapılacak seçimli genel kurul öncesi Karçel’de bulunan %5 Kardemir hissesi kafaları karıştırıyor.

Kardemir’in bağımsız yönetim kurulu üyeliğine kimlerin aday olacağının ortaya çıkmasının ardından kalan yedi yönetim kurulu üyesinin kimler olacağı kamuoyunda ilgi ile takip ediliyor.

Yüzde 99,9 u Kardemir’in olan Karçel A.Ş. nin, geçmiş yıllarda şirket o k satın aldığı A ve B guruplarından olduğu iddia edilen, %5 civarındaki Kardemir hisselerinin durumu ise soru işareti oluşturuyor.

KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu)’ndaki resmi verilere göre şu anda yüzde 5,09 Karçel’in sahip olduğu Kardemir hissesi var. Karçel Yönetim Kurulunda ise Başkan vekili Kamil Güleç ve Yönetim Kurulu üyesi Çağrı Güleç bulunuyor.

OY OLARAK KULLANILMASI İMKANSIZ

Hukuk ve ticaret camiasından yaptığımız araştırmalarda Karçel’in sahip olduğu bu %5,09 hissenin hiçbir şekilde Kardemir Genel Kurulu’nda seçimler esnasında kullanılamayacağı, hatta hazirun cetvelinde bile bulunamayacağı şeklinde.

Türk Ticaret Kanunu’nun 389. Maddesi şu şekilde;

j) Hakların kullanılması

MADDE 389– (1) Şirketin iktisap ettiği kendi payları ile yavru şirket tarafından iktisap edilen ana şirketin payları, ana şirketin genel kurulunun toplantı nisabının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Bedelsiz payların iktisabı hariç, şirketin devraldığı kendi payları hiçbir pay sahipliği hakkı vermez. Yavru şirketiniktisap ettiği ana şirket paylarına ait oy hakları ile buna bağlı haklar donar.

Kanundaki bu net hükümlerde Karçel’in sahip olduğu Kardemir hisselerini hiçbir şekilde Kardemir Genel Kurul’da kullanamayacağını açık şekilde ortaya koyuyor.