Kardemir’in seçimli genel kuruluna bir gün kala skandal hisse oyunu ortaya çıktı.

Şok eden iddia göre; 1 Kasım Çarşamba günü yapılacak Kardemir seçimli genel kurulunda Güleç ailesinin B gurubundan seçilecek iki yönetim kurulu üyeliğini garantiye alabilmek için Kardemir’in %99,9 hissedarı olduğu Karçel ve Kardökmak’ta bulunan 30 milyon lot civarındaki Kardemir B gurubu hisselerini kendi imzası ile yine yönetim kurulu başkanı olduğu Çağ Çelik şirketine virman yaptığı, yine Çağ Çelik şirketinde bulunan A ve D gurubu hisselerini de Karçel ve Kardökmak’a virman yaptığı ortaya çıktı.

Karçel ve Kardökmak Yönetim Kurulu, Kardemir tarafından seçilen üç yönetim kurulu üyesinden oluşuyor.

Karçel’de Güleç gurubundan iki kişi (baba oğul Güleçler ve Yolbulan gurubundan bir kişi bulunuyor.

Kardökmak’ta ise Yolbulan gurubundan iki isim ve Kamil Güleç bulunuyor.

Edinilen bilgilerdeki iddia göre, virman işlemi 2 Ağustos’ta yapılması gereken ve ertelenen genel kurul öncesi 25 Temmuz tarihinde Kamil Güleç’in tek başına imzası ile yapıldı.

Yapılan takas işlemi ne Karçel, ne de Kardökmak’taki diğer yönetim kurulu üyelerinin tamamına bilgi verilmeden ve imzaları alınmadan yapıldı. Üstelik böyle blok bir takasın ana şirket olan Kardemir Yönetim Kurulu’ndan da habersiz yapıldı. Karçel ve Kardökmak ana sözleşmesine de aykırı yapıldı.

Şirket ortaklarının ve bağlı ortaklıkların hisse hareketliliğinin SPK ya muhakkak bildirilmesi ve KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) nda yayınlanması gerekirken bu bildirimlerde yapılmadı.

SPK’ya da bildirilen Kardemir’in üçüncü dönem bilançolarında da yer almaması, Kardemir yönetiminden ve bildirimden sorumlu ilgili personelden de saklandığı kanısını oluşturdu.

Şirket ve ticaret hukuku konusunda uzmanların görüşüne göre, ana Şirket olan Kardemir yönetim Kurulu’ndan izin alından, SPK’ya bildirilmeden, KAP ta yayınlatılmadan, zorunlu bildirim olan bilançolarda yer almadan, yapılan bu işlem tamamen hukuksuz ve ciddi suç içeriyor.

Öte yandan TTK (Türk Ticaret Kanunu’na) göre yavru şirketler o k bilinen bağlı şirketlerin, Ana şirkete ait hisseleri hiçbir şekilde ana şirketin genel kurullarında kullanılamıyor. Güleç ailesinin bu yasağı delmek için böyle bir yola başvurduğu düşüncesi de öne çıkıyor.

Yine edinilen bilgilere göre, 1 Kasım’da yapılacak genel kurul da usulsüz o k yapıldığı iddia edilen Takas işlemine konu hisselerin genel kurulda kullanılmaması için Karabük Ticaret İl Müdürlüğü’ne ve SPK’ya dilekçe ile şikâyet ve ihbarda bulunuldu.

Öte yandan Ticaret İl Müdürlüğü’nün ve SPK’nın acil şekilde konuyu inceleyerek, SP’ya bildirilmeden ve KAP’ya yayınlanmadan takası yapıldığı iddia edilen 30 milyon lot B gurubu hisselerin genel kurulda kullanılmaması için bloke koyması bekleniyor.

Zira zaten 120 milyon lot olan Kardemir B gurubu hissesinin 30 milyon lotluk hareketinin KAP ta yayınlanmış olması halinde, hisse değerinde de 25 Temmuz’da bu güne kadar ciddi farklılıklar oluşabileceği bunun da bir mana da yatırımcının yanıltıldığı hatta zararına sebep bile olunabileceğinin dikkate alınması gerektiği ortaya konuluyor.

ŞOK İDDİALAR VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Ortaya çıkan İddialar bir çok soruyu da beraberinde getirdi.

1- Kardemir bağımsız denetçileri böyle önemli bir konuyu nasıl atladı?

2- SPK yaşanan bu büyük hisse takasını nasıl fark etmedi?

3- MKK, bu kadar ciddi bir hisse takasını dikkat çekip  SPK ya bildiremez miydi?

4- Yapılan bu takas Kardemir seçimli genel kuruluna fesat karıştırılmış ve usulsüzlük yapılmış manasına gelmiyor mu?

5- SPK bu olanlar karşısında derhal müdahale edip takasa konu 30 milyon lot hisseye genel kurul öncesi bloke koyacak mı?

6- Kardökmak ve Karçel Müdürleri ve hisse işlemleri ile yetkili personeli neden durumu Kardemir'in yönetim kuruluna bildirmedi?

7- Takası yapan aracı kurum ya da banka takas talimatını yetki açısından incelemedi mi?

8-Kardemir Genel Müdürü bu kadar önemli bir işlemden nasıl habersiz kaldı?

9- Usulsüz ve yetkisiz yapıldığı iddia edilen bu hisse takası Türk Ticaret Kanunu'na göre suç teşkil etmiyor mu? Bu konuda devletin ilgili ve yetkili makamları soruşturma açar mı?

10-Takası duyan ya da farkederek "ya sıkıntı çıkarsa" diyen bazı kişiler Kamil Güleç'i uyardı mı? Güleç Bu uyarı ;  "sorun çıkmaz, SPK Başkanı bizim, ya da benim arkadaşım, ya da biz ne dersek onu yapar" şeklinde cevaplar verdi mi?

11- SPK Başkanı şimdi yasal olmadığı, usulsüz olduğu söylenen  30 milyon lot Kardemir B hisse virmanı ile ilgili derhal gereğini yapıp, haksızlığı önlemek için bloke koydurarak Kardemir genel kurulunda kullanımını durduracak mı? Yoksa geçiştirerek adının kullanılmasına müsaade mi edecek?

12- Yabancı yatırımcılardan, diğer Kardemir hissedarlarına, özellikle Karabük'teki Kardemir hissesi sahibi, sanayici, esnaf ve vatandaşların ortaya çıkan bu takas oyunu sonrası, acaba genel kurulda nasıl oy kullanacaklar? Yapılan takas doğrudur mu diyecekler yoksa yapıldığı iddia edilen yanlışlık karşısında ciddi bir duruş sergileyebilecekler mi?

Biz Karabük Derin Haber o k yakından takip etmeye, tüm gerçekleri sorumlu gazetecilik anlayışı, halkın gözü kulağı basın kuruluşu olmanın bilinci ile hareket etmeye devam edeceğiz. ismi geçen tarafların yapacakları açıklama sütunlarımız açıktır. Cevap hakları baki dir.

İŞTE İDDİALARA İLİŞKİN BELGELER TIKLA GÖR